Point.md logo
Новости
16 Июня 2010, 13:55
00882

Biserica Ortodoxă din Moldova declară deschis că se implică în politică și susține crearea unui partid politic

16 Июн 2010
0882

"Biserica Ortodoxă decide de sine stătător când, în ce forme şi cu ce scopuri să se implice în procesul politic, "faptele ne conving de necesitatea existenţei în Republica Moldova a unei forţe politice, menită să apere drepturile şi să reprezinte interesele creştinilor ortodocşi şi ale Bisericii în ansamblu", care ar "da un suflu nou în vieţii politice din ţara noastră". Aceasta este poziția Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, expediată presei azi, 16 iunie. În acest mod, Biserica ...

"Biserica Ortodoxă decide de sine stătător când, în ce forme şi cu ce scopuri să se implice în procesul politic, "faptele ne conving de necesitatea existenţei în Republica Moldova a unei forţe politice, menită să apere drepturile şi să reprezinte interesele creştinilor ortodocşi şi ale Bisericii în ansamblu", care ar "da un suflu nou în vieţii politice din ţara noastră". Aceasta este poziția Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, expediată presei azi, 16 iunie.

În acest mod, Biserica Ortodoxă din Moldova declară deschis că se implică în politică și că susține crearea unui partid politic. Amintim că, potrivit legislației, R. Moldova este un stat laic, implicarea bisericii în politică fiind interzisă.

Vă invităm să vedeți mai jos declarația Bisericii Ortodoxe din Moldova:

"Noi, Membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, luând act de această campanie denigratoare, declarăm următoarele:
Ca instituţie ecleziastică ce cuprinde în sânul său majoritatea covârşitoare a cetăţenilor Republicii Moldova, dar şi în calitatea sa de for cu autoritate morală supremă, Biserica Ortodoxă decide de sine stătător când, în ce forme şi cu ce scopuri să se implice în procesul politic. Istoria multiseculară a poporului nostru ortodox cunoaşte o sumedenie de exemple când implicaţiile de acest fel ale Bisericii au avut un impact benefic, influenţând politicienii să-şi ajusteze deciziile necesităţilor şi intereselor vitale ale populaţiei; aşa a fost în trecut şi aşa va fi în viitor.

Opunerea masivă cu care întâmpină clasa politică naţională iniţiativa membrului corespondent Valeriu Pasat, preşedintele grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican legislativ privind introducerea în învăţământul preuniversitar a disciplinei "Bazele Ortodoxiei", obstacolele care se încearcă a fi ridicate pentru a împiedica procesul de colectare a semnăturilor, ameninţările care au început să parvină la adresa clericilor, membrilor Grupului de iniţiativă din rândul mirenilor, toate aceste fapte ne conving de necesitatea existenţei în Republica Moldova a unei forţe politice, menită să apere drepturile şi să reprezinte interesele creştinilor ortodocşi şi ale Bisericii în ansamblu. În acest sens considerăm justă şi binevenită declaraţia domnului Pasat privind intenţia de a constitui un partid politic nou de orientare creştin-ortodoxă.

În cele două decenii de independenţă asemenea tentative nu s-au realizat. A fost, ce-i drept o încercare de a folosi titulatura de "partid creştin", însă rezultatul s-a dovedit a fi unul anti-creştinesc, deoarece sub această titulatură s-a urmărit, de fapt, dezbinarea Bisericii Ortodoxe din Moldova. În intenţia creării unei noi formaţiuni politice vedem însă cu adevărat dorinţa de a da un suflu nou în vieţii politice din ţara noastră, o perspectivă care deschide o cale largă procesului de conlucrare a Bisericii cu Statul întru binele poporului nostru ortodox, în conformitate cu morala şi tradiţiile sale.

În acest sens, suntem dispuşi să acordăm o susţinere deplină procesului de afirmare în viaţa publică a unei noi forţe politice.

VLADIMIR,
Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove

SAVA,
Episop de Tiraspol şi Dubăsari

ANATOLIE,
Episcop de Cahul şi Comrat

PETRU,
Episcop de Hîncu, Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi al întregii Moldove

MARCHEL,
Episcop de Bălţi şi Făleşti".