Anunță o știre
+
Categorii
subiecte
Alegeri-2025
Criza gazelor
Bălți
Eurovision-2025
Inventatori din R. Moldova
Support
(+373) 22 888 002
info@point.md
Plasare de publicitate
(+373) 22 888 966
sales@simpals.com
Point.md logo

Bănci:

MDL
usd
17.149
eur
19.422
Main > novosti > nauka > opasnaia pishcha uchenye nashli istochnik smertel nogo zabolevaniia v ede
Alegeri-2025
Știri: 47
Criza gazelor
Știri: 239
Bălți
Știri: 5534
Găgăuzia
Știri: 10621
Chișinău
Știri: 414
Nu războiului
Știri: 129
Transnistria
Știri: 34521
Ucraina-Rusia
Știri: 7481
Cutremure
Știri: 958
Limba rusă
Știri: 281
Știri pozitive
Știri: 1710
8 Decembrie 2024, 13:15
16 533
Copiază linkul
Link copiat

Mâncare periculoasă: Cercetătorii au găsit sursa unei boli mortale în alimente

Alimentele necurățate sau procesate necorespunzător pot trece de la o masă delicioasă la o durere de cap pentru ani de zile și facturi mari pentru tratamente.

Mâncare periculoasă: Cercetătorii au găsit sursa unei boli mortale în alimente.
Mâncare periculoasă: Cercetătorii au găsit sursa unei boli mortale în alimente.

Însă recent, cercetătorii au descoperit că bacteriile comune din aceasta pot duce la moartea chinuitoare. Un studiu recent a adus la lumină o legătură periculoasă între un toxin bacterian răspândit și accelerarea metastazării cancerului colorectal – una dintre principalele cauze de deces din cauza acestei boli. Pericolul acestui fapt constă în faptul că acest toxin este răspândit în alimente, ceea ce pune în pericol dezvoltarea unei boli fatale pentru milioane de oameni, scrie EurekAlert, relatează focus.ua.

Cercetătorii de la Centrul Oncologic al Universității din Florida și partenerii internaționali au studiat rolul toxinului cytolethal distending toxin (CDT), produs de bacteria Campylobacter jejuni, care este adesea asociată cu bolile transmise prin alimentație. Rezultatele cercetării, publicate în jurnalul Cell Host & Microbe, ar putea deschide calea pentru strategii de detectare timpurie și tratament al cancerului colorectal metastatic.

Cancerul colorectal, fiind una dintre principalele boli, are un procent ridicat de supraviețuire în cazul diagnosticării timpurii, dar prezintă o prognoză sumbră atunci când se răspândește. Pentru studiu, cercetătorii sub conducerea lui Christian Jobin au comparat probele de țesuturi ale 34 de pacienți, la care cancerul a metastazei, cu 37 de cazuri non-metastatice. Aceștia au identificat o prezență semnificativă a C. jejuni în tumorile metastatice și au legat toxinul său, CDT, de creșterea răspândirii tumorii. Aceste rezultate au fost confirmate prin intermediul unor baze de date naționale despre tumori, șoareci de laborator și modele 3D de tumori create din celulele pacienților.

S-a constatat că CDT amplifică expresia unor enzime specifice și activează căi de semnalizare care favorizează metastazarea. Cercetătorii au extras chiar bacterii vii din tumorile aflate în afara intestinului, sugerând că tumorile metastatice creează un mediu favorabil pentru o mai mare colonizare bacteriană.

Cu toate acestea, cum migrează aceste bacterii și cum influențează semnalele cancerului, încă nu este clar, au menționat autorii. Această descoperire se aliniază cu trialurile clinice actuale care vizează blocarea unor căi de semnalizare similare, ceea ce oferă speranță pentru tratamente țintite.

Campylobacter jejuni este responsabil pentru mai mult de două milioane de cazuri de boli de origine alimentară anual în Statele Unite ale Americii. Înțelegerea legăturii sale cu metastazarea cancerului subliniază rolul mai larg al microbiotei intestinale în sănătate și boală. Cercetarea subliniază importanța monitorizării activității bacteriilor din intestin în progresia cancerului, ceea ce poate spori precizia diagnosticării.

Pe lângă aplicațiile sale în medicină, rezultatele obținute ar putea atrage atenția autorităților de sănătate asupra consecințelor infecțiilor bacteriene comune pentru boli grave, cum ar fi cancerul. Având în vedere că cancerul colorectal rămâne a doua cauză principală de deces din cauza cancerului în Statele Unite ale Americii, acest studiu semnalează o schimbare potențială a metodelor de identificare și tratament al pacienților din grupurile de risc, consideră autorii.

Acum ne puteți urmări și pe TelegramFacebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.

Sursă
Ai găsit o greșeală în text? Selecteaz-o și apasăctrl + enter
Ai găsit o greșeală în text?Anunță-ne!