Point.md logo
Новости
18 Мая 2017, 07:12
001190

Nu încăpea în ambulanţă. O femeie de 320 kilograme, adusă cu greu la spital

18 Мая 2017
01190
Nu încăpea în ambulanţă. O femeie de 320 kilograme, adusă cu greu la spital. Foto: prime.md
Nu încăpea în ambulanţă. O femeie de 320 kilograme, adusă cu greu la spital. Foto: prime.md

Are 49 de ani şi este atât de voluminoasă, încât nu poate să încapă într-o ambulanţă. Svetlana Kveatcovskaia cântărește 320 de kilograme, iar medicii spun că nu au mai avut pacienţi cu o asemenea greutate.

Femeia poate face doar câţiva paşi, de aceea este nevoită să poarte cu ea un scaun pentru a se odihni. Ajutată de o echipă SMURD, Svetlana a fost internată, astăzi, la Spitalul Republican din Capitală, fiind hotărâtă să înceapă o nouă viaţă, scrie prime.md.

Svetlana Cveatcovscaia este din satul Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti. Ea spune că a avut de mică probleme cu greutatea. 

"Prin ereditate, așa a fost tata. Așa au fost mătușele. Mult stres cred că și de la stres mâncarea aceasta necontrolată. Cum se alimentează toată lumea la țară, și cu o friptură de purcel, și cu brânză și cu smântână", a spus pacienta, Svetlana Cveatcovscaia.

Femeia este căsătorită şi are o fiică. De când fata a plecat peste hotare, autorităţile locale au decis să plătească un asistent social care îl ajută la treburi casnice pe soţul Svetlanei.

Obezitatea i-a creat şi probleme mari de sănătate. Femeia a fost diagnosticată cu diabet zaharat și cu hiperstensiune arterială. Disperată, ea a ajuns să-i ceară ajutorul chiar ministrului Sănătăţii.

"Eu mă chinuiam demult ca să ajung până aici.Am scris o scrisoare doamnei Glavan, Ruxanda Glavan, și doamna m-a ajutat și îi mulțumesc foarte mult", a adăugat pacienta, Svetlana Cveatcovscaia.

O echipă SMURD a ajutat-o să ajungă la spital. Pe tot parcursul călătoriei femeia a fost monitorizată atât de medicii din localitate cât și de reprezentanții de la SMURD.

"Până la ambulaţă ea a venit aşa de sine stătător. Dar mergea doi paşi şi iată tabureta, se odihnea şi iar. Dar ca să o urcăm acolo a fost ajutorul smurdului de la Bălţi, băieţii, plus salvatorii de la Cotiujeni au venit şi au ajutat şi am urcat-o. Eu tot drumul am întrebat-o dacă se simte bine, nu se simţea rău deloc", a declarat felcerul, Claudia Tolstenco.

Medicii spun că anual la Spitalul Republican ajung șase persoane cu probleme de sănătate cauzate de obezitate, însă, cazul Svetlanei este ieşit din comun. 

"În clinică la noi nu a fost așa caz. Starea femeii e gravă determinată de complicațiile cele de care sunt în obezitate. Complicații în legătură cu aparatul respirator, cardiovascular, dar și digestiv. Sunt suprasolicitate de vreo 5-6 ori", a specificat medicul endocrinolog, Gheorghe Caradja.

Medicii spun că următoarele șapte zile Svetlana le va petrece în secția de terapie intensivă, după care va fi transferată în secția endocrinologie. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, obezitatea este boala secolului şi este o problemă mai gravă decât malnutriția sau bolile infecțioase. 

Обсуждение доступно в  новой версии