Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a răspuns voalat acuzațiilor colegului său american, Donald Trump, potrivit cărora ar prelungi războiul, refuzând să cedeze teritorii Rusiei, transmite euronews.com.
După negocierile de pace de la Londra cu reprezentanți ai SUA, Marii Britanii, Franței și Germaniei, Zelenski le-a mulțumit participanților pe rețeaua X, declarând că „doar o astfel de muncă comună va duce la o pace durabilă”.
El a mai spus că Ucraina va acționa întotdeauna în conformitate cu propria Constituție și că este „absolut convins că partenerii noștri, în special SUA, vor acționa în conformitate cu deciziile lor ferme”.
În postarea sa, el a făcut referire la o declarație de presă a fostului secretar de stat al lui Trump, Mike Pompeo, în care acesta condamna anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia și reamintea Moscovei că „nicio țară nu poate schimba prin forță granițele altei țări”.
„Așa cum se menționa și în Declarația Welles din 1940, Statele Unite își reafirmă refuzul politic de a recunoaște pretențiile Kremlinului asupra suveranității unui teritoriu cucerit cu forța, cu încălcarea dreptului internațional”, se arată în declarație.
Miercuri, 23 aprilie, Trump l-a atacat pe Zelenski, spunând că liderul ucrainean prelungește „câmpul morții” după ce a refuzat „să recunoască juridic ocuparea Crimeei de către Rusia” în cadrul unui potențial plan de pace.
„Această declarație dăunează grav negocierilor de pace cu Rusia, deoarece Crimeea a fost pierdută cu mulți ani în urmă, sub conducerea președintelui Barack Hussein Obama, și nici măcar nu mai este subiect de discuție”, a scris Trump într-o postare pe Truth Social.
„Nimeni nu-i cere lui Zelenski să recunoască Crimeea ca teritoriu rusesc, dar dacă vrea Crimeea, atunci de ce nu au luptat pentru ea acum unsprezece ani, când a fost dată Rusiei fără un singur foc de armă?”, spune președintele SUA.
Trump a adăugat că „declarații provocatoare, precum cele ale lui Zelenski”, fac ca „reglementarea acestui război să fie foarte dificilă”.
„Nu are cu ce să se laude!”, a spus Trump. „Situația pentru Ucraina este grea, el poate obține pacea, sau poate continua să lupte încă trei ani, înainte de a pierde întreaga țară”.
Declarația lui Zelenski „nu va aduce nimic altceva decât prelungirea „câmpului morții”, iar nimeni nu-și dorește asta! Suntem foarte aproape de un acord, dar omul care „nu mai are cărți de jucat” trebuie, în sfârșit, să o facă”.
Marți, 22 aprilie, Zelenski a exclus ideea ca Kievul să cedeze teritorii Moscovei în cadrul oricărei înțelegeri înainte de negocierile de la Londra cu oficiali din SUA, Europa și Ucraina.
„Aici nu este nimic de discutat, este pământul nostru, pământul poporului ucrainean”, a spus Zelenski.
Potrivit unui oficial european familiarizat cu situația, în timpul unor negocieri similare la Paris săptămâna trecută, oficialii americani au prezentat o propunere care includea înghețarea liniei frontului și permiterea Rusiei să păstreze controlul asupra teritoriilor ucrainene ocupate.
Întâlnirea planificată pentru miercuri, 23 aprilie, cu participarea principalilor diplomați ai SUA, Marii Britanii, Franței și Ucrainei pentru a promova un acord de pace, a fost anulată în ultimul moment, când secretarul de stat american Marco Rubio și-a anulat participarea.
„Am făcut o propunere foarte clară atât rușilor, cât și ucrainenilor, și a sosit momentul să spună „da”, altfel Statele Unite se vor retrage din acest proces”, a declarat vicepreședintele J.D. Vance jurnaliștilor în India.
El a spus că este o „propunere foarte echitabilă”, care „îngheață liniile teritoriale la nivelul la care se află astăzi”, fiecare parte urmând să cedeze o parte din teritoriile pe care le dețin în prezent.
J.D. Vance nu a oferit alte detalii despre această propunere.
Un oficial european de rang înalt, familiarizat cu cursul negocierilor cu echipa americană, a declarat că propunerea, pe care SUA o consideră „definitivă”, a fost prezentată inițial săptămâna trecută la Paris, unde a fost descrisă doar drept „niște idei” și s-a spus că pot fi modificate.
Când aceste idei au apărut în presă câteva zile mai târziu, oficialii ucraineni au fost surprinși că Washingtonul le-a prezentat ca fiind finale, potrivit aceluiași oficial.
Zelenski a declarat miercuri, 23 aprilie, că Ucraina este pregătită pentru orice format de negocieri care poate duce la o încetare a focului și deschide calea către negocieri de pace depline. Mai devreme în acea zi, nouă persoane au murit în urma unui atac cu o dronă rusească asupra unui autobuz în Marganeț, regiunea Dnipropetrovsk.
„Insistăm asupra unei încetări imediate, complete și necondiționate a focului”, a scris Zelenski pe Telegram, în conformitate cu propunerea pe care, potrivit lui, Statele Unite au făcut-o în urmă cu șase săptămâni.
Ucraina și unele guverne din Europa de Vest l-au acuzat pe Putin că tergiversează acest proces, în timp ce armata sa încearcă să cucerească noi teritorii ucrainene.
Analiștii occidentali afirmă că Moscova nu se grăbește cu începerea negocierilor de pace, deoarece are avantaj pe câmpul de luptă.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.