Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Institutul de Cercetare a Problemelor Păcii din Stockholm (SIPRI), scrie „Европейская правда”.
Începând cu al treilea an al războiului din Ucraina, cheltuielile militare de pe continent au continuat să crească, depășind nivelurile înregistrate la sfârșitul Războiului Rece.
În 2024, toate țările europene, cu excepția Maltei, au crescut cheltuielile lor militare.
Cheltuielile militare ale Rusiei în 2024 sunt estimate la 149 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creștere de 38% față de 2023 și de două ori mai mult decât în 2015. Acestea au constituit 7,1% din PIB-ul Rusiei și 19% din totalul cheltuielilor guvernamentale. Cheltuielile militare totale ale Ucrainei au crescut cu 2,9% și au ajuns la 64,7 miliarde de dolari, adică 43% din cheltuielile Rusiei. Ucraina a avut, cu 34% din PIB, cea mai mare pondere militară dintre toate țările în 2024.
„Rusia a crescut din nou semnificativ cheltuielile militare, mărind diferența față de Ucraina”, a declarat Diego Lopez da Silva, cercetător senior în cadrul Programului de Cheltuieli Militare și Producție de Arme al SIPRI.
„Acum Ucraina alocă toate veniturile sale fiscale pentru necesitățile militare. În aceste condiții financiare dificile, va fi greu pentru Ucraina să continue să crească cheltuielile militare”, a adăugat el.
În plus, în 2024, mai multe țări din Europa Centrală și de Vest au înregistrat o creștere fără precedent a cheltuielilor militare, datorită implementării unor noi angajamente de cheltuieli și a unor planuri extinse de achiziții. Cheltuielile militare ale Germaniei au crescut cu 28% și au ajuns la 88,5 miliarde de dolari, făcând din aceasta cel mai mare cheltuitor în domeniul apărării din Europa Centrală și de Vest și al patrulea în lume. Cheltuielile militare ale Poloniei au crescut cu 31% până la 38 miliarde de dolari în 2024, ceea ce reprezintă 4,2% din PIB-ul Poloniei.
„Pentru prima dată de la reunificare, Germania a devenit cel mai mare cheltuitor militar din Europa de Vest, ceea ce s-a datorat creării în 2022 a unui fond special pentru apărare de 100 miliarde de euro”, a subliniat Lorenzo Scarazzato, cercetător în cadrul Programului de Cheltuieli Militare și Producție de Arme al SIPRI.
„Deciziile politice recente luate în Germania și în multe alte țări europene arată că Europa a intrat într-o perioadă de cheltuieli militare mari și în creștere, care probabil va continua în viitorul apropiat”, a adăugat el.
Așa cum este cunoscut, președintele SUA, Donald Trump, a criticat de mult Europa pentru cheltuielile insuficiente în domeniul apărării și a declarat recent că va cere aliaților săi să își crească cheltuielile la 5% din PIB. Acest procent nu este atins nici măcar de Statele Unite.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.