Acesta este situat în Karaganda, în regiunea centrală a Kazahstanului, informează euronews.com.
Zăcământul, denumit „Noul Kazahstan”, conține aproape un milion de tone de ceriu, lantan, neodim și ytriu, elemente utilizate ca componente în dispozitive precum smartphone-uri, camere digitale și hard disk-uri de calculator.
„Patru situri cu potențial au fost identificate, rezervele totale ale mineralelor rare fiind estimate la 935.400 de tone”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Industriei și Construcțiilor din Kazahstan.
Conform estimărilor preliminare, rezervele totale ale sitului din Noul Kazahstan ar putea ajunge la 20 milioane de tone la o adâncime de 300 de metri, cu un conținut mediu de minerale rare de 700 de grame pe tonă.
Dacă aceste date vor fi confirmate, Kazahstanul va deveni una dintre primele trei țări din lume în ceea ce privește rezervele de pământuri rare.
Cu toate acestea, experții îndeamnă la prudență.
George Freiman, președintele comitetului executiv al Asociației profesionale a experților minieri independenți (PONEN), a declarat că totul se află încă într-un stadiu incipient.
„Pentru a putea spune că este vorba de un zăcământ, trebuie, în primul rând, să explorăm pe deplin toate elementele din zona cu mineralizare”, a spus el, subliniind că sunt necesare mai multe lucrări de explorare.
„Este necesar să se studieze hidrogeologia, geomecanica, precum și să se evalueze fezabilitatea extracției și în ce formă pot fi extrase. Trebuie să se facă o evaluare economică, ținând cont de situația pieței, de nevoile industriilor relevante. Numai atunci când toți acești factori sunt analizați și este elaborat un model economic se poate vorbi despre un zăcământ. Fără acest lucru, rămâne o simplă speculație”, consideră Freiman.
Declarație strategică
Explorarea sitului a început în 2022, iar rezultatele au fost prezentate Guvernului din Kazahstan în octombrie 2024.
Momentul anunțului public chiar înainte de summitul UE-Asia Centrală este strategic, au declarat analiștii.
În timpul summitului, UE și-a anunțat intenția de a aprofunda cooperarea cu Kazahstanul prin aprobarea unei noi hărți rutiere pentru perioada 2025-2026, care include „cooperarea consolidată în explorare, cercetare și inovare”.
„Anunțul a fost foarte oportun, deoarece a ridicat vizibilitatea Kazahstanului în întreaga discuție privind materiile prime critice. Cred că au reușit să pună Kazahstanul pe harta UE”, a declarat Aleška Simkic, ambasadorul UE în Kazahstan, adăugând că exploatarea mineralelor rare în această țară din Asia Centrală se confruntă încă cu unele provocări.
Ce urmează
Dezvoltarea sitului ar putea dura până la șase ani și ar necesita investiții de aproximativ 10 milioane de dolari (9,03 milioane de euro), potrivit companiei care a făcut prima descoperire.
Artur Poleakov, președintele executiv al Forumului MINEX, crede că va fi nevoie de 10-12 ani pentru a exploata zăcământul.
Kazahstanul nu dispune în prezent de tehnologia necesară pentru prelucrarea în profunzime a mineralelor rare, astfel că va avea nevoie de sprijinul partenerilor străini.
Poleakov a declarat că China, care este cel mai mare consumator de minerale rare și cel mai mare producător de bunuri fabricate cu acestea, inclusiv baterii și panouri solare, este probabil să fie implicată în proces.
„Al doilea jucător este probabil să fie Uniunea Europeană. De ce? Pentru că agenda verde, tehnologiile verzi, tot ceea ce este legat de dezvoltarea durabilă a resurselor energetice durabile este prioritar acolo”, a declarat Poleakov.
„Principala problemă este logistica. UE și Kazahstan sunt departe una de cealaltă, așa că trebuie să dezvolte Coridorul Mijlociu”, a adăugat el.
În prezent, se crede că Tau-Ken Samruk, compania minieră națională din Kazahstan, va prelua conducerea în următoarea etapă de dezvoltare.
Aceasta include lucrări de preinvestiție, cum ar fi studii geologice suplimentare, selectarea tehnologiei și studii de fezabilitate.
„Luăm în considerare două opțiuni: o licitație sau o companie locală. Există o companie națională, Tau-Ken Samruk, care exploatează zăcămintele. Decizia nu a fost luată încă”, a declarat Almas Kushumov, director al departamentului de utilizare a zăcămintelor din cadrul Ministerului Industriei și Construcțiilor din Kazahstan.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.