Anunță o știre
+
Categorii
subiecte
Alegeri-2025
Criza gazelor
Bălți
Eurovision-2025
Inventatori din R. Moldova
Support
(+373) 22 888 002
info@point.md
Plasare de publicitate
(+373) 22 888 966
sales@simpals.com
Point.md logo

Bănci:

MDL
usd
17.203
eur
19.571
Main > novosti > v mire > v ispanii i portugalii do sikh por ne znaiut prichinu blekauta
Alegeri-2025
Știri: 47
Criza gazelor
Știri: 239
Bălți
Știri: 5532
Găgăuzia
Știri: 10621
Chișinău
Știri: 410
Nu războiului
Știri: 129
Transnistria
Știri: 34515
Ucraina-Rusia
Știri: 7477
Cutremure
Știri: 958
Limba rusă
Știri: 281
Știri pozitive
Știri: 1710
29 Aprilie 2025, 21:48
18 587
Copiază linkul
Link copiat

Spania și Portugalia încă nu cunosc cauza întreruperii de curent

Întreruperea de curent din Spania și Portugalia a fost pusă mai întâi pe seama hackerilor, apoi pe seama unui fenomen atmosferic rar, apoi pe seama energiei solare. Niciuna dintre versiuni nu a fost confirmată.

Spania și Portugalia încă nu cunosc cauza întreruperii de curent.
Spania și Portugalia încă nu cunosc cauza întreruperii de curent.

La mai bine de 24 de ore după o întrerupere masivă de curent în Spania și Portugalia, cauzele incidentului rămân neclare. Mai multe ipoteze lansate inițial ca posibile explicații au fost deja infirmate, relatează meduza.io.

La câteva ore după blackout, ministrul portughez al Dezvoltării Teritoriale, Manuel Castro Almeida, a sugerat că o posibilă cauză ar putea fi un atac cibernetic. El a subliniat însă că această ipoteză „nu este confirmată”, dar că „există o astfel de posibilitate”. Inițial, nici biroul NATO de la Bruxelles nu a exclus această versiune, demarând o anchetă proprie.

Totuși, pe 28 aprilie, Centrul Național pentru Securitate Cibernetică al Portugaliei a declarat că nu există nicio dovadă care să indice un atac cibernetic. Ulterior, reprezentanta Comisiei Europene, Teresa Ribera, a declarat că, deși în prima fază nu se poate exclude nicio variantă, „nu există dovezi ale vreunei probleme de securitate cibernetică”.

Cu toate acestea, Curtea Națională a Spaniei a anunțat că va deschide o anchetă pentru a stabili dacă nu cumva a fost vorba de „sabotaj informatic împotriva infrastructurii critice”.

În ciuda infirmărilor oficiale, ipoteza atacului cibernetic a continuat să circule pe rețelele sociale. Pe WhatsApp și TikTok au apărut numeroase mesaje care atribuiau responsabilitatea unor „grupuri ruse susținute de stat”. Au circulat și informații false că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar fi acuzat direct Rusia — declarație negată oficial de Bruxelles.

Sursele regenerabile de energie

O altă ipoteză vehiculată a fost legată de utilizarea energiei regenerabile, precum cea solară și eoliană. Discuția a apărut după ce operatorul sistemului energetic spaniol Red Electrica a anunțat că avaria a avut loc în urma unei pierderi bruște de generare în sud-vestul țării — zonă cu multe centrale solare.

Spre deosebire de centralele pe cărbune sau hidrocentrale, instalațiile solare și eoliene sunt mai sensibile la variații bruște de producție, ceea ce poate duce la fluctuații periculoase de tensiune și, în cele din urmă, la prăbușirea rețelei.

Totuși, experții au declarat că sursele regenerabile nu au cauzat blackout-ul. Centrul de analiză Fundacion Renovables din Spania a subliniat că aceste centrale s-au deconectat după ce rețeaua electrică a suferit o defecțiune — deci au fost o consecință, nu o cauză.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a calificat drept minciuni tentativele de a învinui energiile verzi. „Cei care leagă pana de curent de lipsa energiei nucleare (renunțarea la care a dus la creșterea ponderii surselor regenerabile) mint sau dau dovadă de ignoranță”, a declarat el.

„Fenomen atmosferic rar”

Pe 28 aprilie, unele publicații precum Sky News și Reuters au transmis că operatorul portughez REN a anunțat că pana de curent a fost provocată de o defecțiune în rețeaua spaniolă, cauzată de un „fenomen atmosferic rar”.

Conform declarației, din cauza fluctuațiilor extreme de temperatură, au apărut „oscilații anormale” în liniile de înaltă tensiune. Acest fenomen, cunoscut drept „variații atmosferice induse”, a dus la pierderea sincronizării între sistemele interconectate europene.

Totuși, dimineața zilei de 29 aprilie, serviciul meteorologic spaniol Aemet a exclus ipoteza condițiilor meteo, afirmând că nu s-au înregistrat variații bruște de temperatură sau alte fenomene neobișnuite. La scurt timp, REN a declarat că nu are legătură cu comunicatul privind „oscilațiile anormale” și că nu a emis o astfel de declarație.

Ce urmează?

Deocamdată, autoritățile din Spania și Portugalia nu dispun de o ipoteză principală privind cauzele incidentului. Autoritatea portugheză de reglementare în energie a recunoscut că nu are date care să indice cauza sau vinovații.

Premierul interimar al Portugaliei, Luís Montenegro, a anunțat că țara a cerut ajutorul Bruxelles-ului și al Agenției pentru Cooperarea Reglementatorilor din Domeniul Energiei pentru o investigație independentă. „Avem nevoie urgentă de răspunsuri”, a spus el.

Premierul spaniol Pedro Sánchez a promis că va „ajunge la rădăcina” problemei și că Guvernul va învăța din această situație pentru a preveni evenimente similare. El a anunțat formarea unei comisii speciale de anchetă și a subliniat că nu există informații credibile care să indice un atac terorist.

Acum ne puteți urmări și pe TelegramFacebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.

Sursă
Ai găsit o greșeală în text? Selecteaz-o și apasăctrl + enter
Ai găsit o greșeală în text?Anunță-ne!