Cazurile de sifilis și gonoree au crescut brusc în 2023, în timp ce chlamydia rămâne cea mai frecventă ITS, iar gonoreea rezistentă la antibiotice reprezintă o nouă amenințare, relatează euronews.com.
În 2023, aproximativ 100.000 de cazuri de gonoree sunt raportate în Uniunea Europeană, Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Aceasta reprezintă cu 31% mai mult decât cu un an înainte și cu peste 300% mai mult decât în 2014, se arată în raport.
Cazurile de sifilis au crescut, de asemenea. Peste 40.000 de cazuri de această boală au fost raportate în 2023, o creștere de 13% față de 2022 și de două ori mai multe decât în 2014.
Dacă nu este tratată, gonoreea poate cauza probleme grave de sănătate, inclusiv infertilitate și boli inflamatorii pelvine. Sifilisul, dacă nu este tratat, poate duce la complicații pe termen lung ale inimii și sistemului nervos, subliniază ECDC. Boala poate fi transmisă de la o femeie însărcinată la copilul ei.
Deși creșterea numărului de cazuri de chlamydia pare să se fi stabilizat, aceasta rămâne cea mai frecventă ITS bacteriană în Europa, cu peste 230.000 de cazuri raportate în 2023, în creștere cu 13% față de 2014.
De ce există o creștere a infecțiilor cu transmitere sexuală
Potrivit ECDC, există mai multe motive posibile. Acestea includ o creștere a numărului de teste efectuate de membrii anumitor grupuri de populație, precum și o utilizare mai redusă a prezervativului și mai mulți parteneri sexuali.
Agenția a declarat că rezultatele subliniază necesitatea urgentă de a crește gradul de conștientizare a publicului cu privire la prevenirea ITS, testarea și tratamentul acestor boli pentru a aborda această problemă de sănătate publică în creștere.
De asemenea, oficialii au tras un semnal de alarmă cu privire la riscul de rezistență antimicrobiană (AMR), atunci când bacteriile sau alți agenți patogeni evoluează până la punctul în care antibioticele nu le mai pot trata eficient. Agenția a avertizat anterior că gonoreea devine din ce în ce mai dificil de tratat cu antibiotice.
„Apariția tulpinilor rezistente la medicamente amenință eficacitatea tratamentelor existente, astfel încât este esențial să se pună accentul pe prevenire și să se încurajeze utilizarea responsabilă a antibioticelor”, a declarat ECDC.
Agenția constată că eforturile de combatere a ITS nu au fost suficiente pentru a frâna răspândirea acestora, în special în rândul tinerilor.
Potrivit raportului, femeile sub 20 de ani aveau cele mai mari rate de chlamydia și gonoree în 2023, deși cazurile de gonoree au crescut brusc în rândul tuturor grupurilor de vârstă.
În același timp, bărbații cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani au avut cea mai mare rată de sifilis. Cele mai multe cazuri de sifilis au fost raportate în rândul bărbaților gay și bisexuali, dar rata a crescut și în rândul femeilor din toate grupele de vârstă în 2023.
Agenția îndeamnă la utilizarea regulată a prezervativului și la o „comunicare deschisă și sinceră” cu partenerii sexuali. Persoanele active sexual, subliniază experții, ar trebui să fie testate în mod regulat pentru ITS, deoarece cei infectați nu au întotdeauna simptome.
„Depistarea precoce și tratamentul sunt esențiale pentru a preveni transmiterea ulterioară și eventualele complicații”, a declarat ECDC.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.