Anul 2024 a devenit o nouă dovadă a faptului că, în condițiile unei cereri stabile și a unei oferte limitate, sectorul imobiliar din UE continuă să se dezvolte activ. Acest fenomen este determinat nu doar de factori economici, ci și de schimbări sociale, care împing prețurile și chiriile în sus în multe țări ale regiunii, scrie Eurostat, transmite focus.ua.
În ultimul trimestru al anului 2024, prețurile locuințelor din țările UE au crescut cu 4,9% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar chiria a crescut cu 3,2%. Un astfel de ritm de creștere ridică îndoieli cu privire la sustenabilitatea pieței, mai ales având în vedere că, chiar și comparativ cu trimestrul precedent, costul imobiliarelor a crescut cu 0,8%, iar chiria – cu 0,6%. În perioada dintre 2010 și sfârșitul anului 2024, locuințele s-au scumpit, în medie, cu 55,4% în 21 de țări din UE.
Creșterea chiriei s-a dovedit a fi la fel de semnificativă – în 26 de țări ale UE a fost înregistrată o majorare a acesteia. Liderii în ritmul de creștere au fost Estonia (+212%), Lituania (+175%) și Ungaria (+114%). În același timp, situația de pe piața imobiliară variază de la o țară la alta.
Astfel, în Cipru, costul locuințelor practic nu s-a schimbat comparativ cu anul 2010, iar în Italia se observă o scădere a prețurilor – cu 4% în aceeași perioadă.
Din 2010, costul chiriei locuințelor în țările UE a crescut cu 26,7%, iar în unele state acest indicator s-a dovedit a fi și mai mare. În anumite regiuni, creșterea prețurilor chiriilor a devenit o adevărată problemă pentru populația locală. Cele mai semnificative scumpiri ale chiriei au fost înregistrate în Estonia, Lituania și Ungaria.
Situația rămâne ambiguă. Dintre toate țările, doar în Grecia s-a înregistrat o scădere a chiriilor – acolo chiria s-a ieftinit cu 13%. Acest lucru reflectă procesele economice și sociale care au loc în țară și merită o analiză separată. Creșterea prețurilor locuințelor în țările UE este influențată de mai mulți factori-cheie: oferta limitată, fluxurile migraționale, schimbările din economia mondială și cererea ridicată de imobiliare în metropole. De asemenea, un rol important îl joacă inflația, scumpirea materialelor de construcție și ajustările din politica financiară.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.