Despre acesta se arată într-o declarație a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, transmite eurointegration.com.ua.
După cum se cunoaște, Călin Georgescu, un candidat considerat anti-occidental, a avansat în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România după o victorie surprinzătoare în primul tur.
În declarație se subliniază că oficialii americani urmăresc atent alegerile prezidențiale din România, însă nu se implică direct în procesul electoral.
De asemenea, în declarație este exprimată îngrijorarea față de raportul Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT) din România, care a semnalat implicarea Rusiei în activități cibernetice malițioase ce ar putea influența procesul electoral.
În declarația sa, Departamentul de Stat al SUA a subliniat că progresul obținut cu greu de România în integrarea în comunitatea transatlantică „nu poate fi întors de actori străini care încearcă să abată politica externă a României de la alianțele sale occidentale".
„Orice schimbare în această direcție ar avea consecințe negative serioase pentru cooperarea în domeniul securității între SUA și România, iar deciziile care ar restricționa investițiile străine ar descuraja companiile americane să continue investițiile în România”, se arată în declarație.
Departamentul de Stat al SUA a menționat că parteneriatele de lungă durată între SUA și România au adus progrese semnificative în domeniul apărării bilaterale și al cooperării economice, iar România a făcut progrese și spre un regim de vize fără restricții.
Amintim că, pe 2 decembrie, Curtea Constituțională a României a validat primul tur al alegerilor prezidențiale, unde candidatul anti-occidental Călin Georgescu a obținut o victorie surprinzătoare.
Astfel, pe 8 decembrie va avea loc al doilea tur de scrutin, între Călin Georgescu și Elena Lasconi.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.