Bursele din întreaga lume au continuat să scadă vineri, 4 aprilie, după ce China a răspuns la o majorare majoră a tarifelor vamale de către președintele SUA, Donald Trump, pe fondul escaladării războiului comercial. Răspunsul Chinei la tarifele americane a provocat o accelerare imediată a pierderilor pe bursele din întreaga lume, relatează euronews.com.
Ministerul Comerțului de la Beijing a declarat că va răspunde la tarifele de 34% impuse de SUA la importurile din China cu propriile sale tarife de 34% la importurile tuturor bunurilor americane de la data de 10 aprilie. Statele Unite și China sunt cele mai mari două economii ale lumii.
Escaladarea conflictului comercial dintre SUA și China a accelerat scăderea indicelui german DAX vineri după-amiază, 4 aprilie.
Cu o scădere de peste 1.000 de puncte, sau 5%, la un minim zilnic de 20.590 de puncte, principalul indice german și-a extins declinul săptămânal la 8%, relatează agenția germană dpa.
Tim Oechsner, expert în piețe de capital la compania Steubing AG, consideră că acest lucru indică „volatilitatea ridicată” actuală.
Acțiunile europene au suferit unele dintre cele mai mari pierderi ale zilei, indicii suferind o scădere de aproximativ 5%. Prețul țițeiului a scăzut la cel mai slab nivel din 2021.
Cea mai mare piață bursieră din Spania, IBEX35 (IBerian-indEX), a scăzut, de asemenea, cu aproximativ 5% vineri, 4 aprilie. Indicele IBEX35 a scăzut la 12.500 de puncte la mijlocul ședinței de tranzacționare.
Indicele selectiv al Spaniei a fost singurul care a rezistat cel mai bine la efectele tarifelor anunțate miercuri seara, 2 aprilie, și a înregistrat o scădere de 1,2%, relativ mică în comparație cu colegii săi europeni, care au crescut în medie cu 3%.
Franța a avut de asemenea de suferit, cea mai mare piață a sa, CAC 40, înregistrând o scădere de aproximativ 4,3%, cel mai mare declin săptămânal al acțiunilor europene din ultimii ani.
Președintele francez Emmanuel Macron a făcut apel la toate companiile franceze să suspende investițiile planificate în SUA.
Ministrul interimar al Economiei din Germania, Robert Habeck, a fost de aceeași părere, adăugând că Trump ar „ceda sub presiune” dacă Europa s-ar uni pentru a lua măsuri de retorsiune.
Cu toate acestea, ministrul francez de Finanțe, Eric Lombard, a avertizat împotriva represaliilor față de tarifele impuse de Washington, dat fiind faptul că și consumatorii europeni vor fi afectați.
Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, a declarat că a avut o discuție de două ore cu secretarul american pentru Comerț, Howard Lutnick, și cu reprezentantul comercial al SUA, Jamieson Greer.
„Am fost clar: tarifele SUA sunt dăunătoare și nejustificate. UE este angajată în negocieri constructive, dar este, de asemenea, pregătită să ne apere interesele”, a scris Sefcovic pe rețeaua X.
Politica tarifară agresivă a lui Trump, agravată de măsurile de retorsiune ale Beijingului, a dat o lovitură tangibilă piețelor din SUA.
Indicele S&P 500 a scăzut cu 322,44 puncte până la 5.074,08 puncte, în scădere cu aproximativ 6%, și a încheiat săptămâna la cel mai scăzut nivel din martie 2020, când pandemia de coronavirus a zguduit economia mondială.
Indicele industrial Dow Jones a scăzut cu 2.231 de puncte, sau 5,5 la sută, iar indicele Nasdaq Composite a scăzut cu 5,8 la sută, ceea ce reprezintă o diminuare cu peste 20 la sută față de recordul stabilit în decembrie.
Până în prezent, piețele financiare au înregistrat puține câștiguri în urma războiului comercial. Acțiunile tuturor celor 500 de companii din indicele S&P 500, cu excepția a 14, au scăzut vineri, 4 aprilie.
Prețul țițeiului a scăzut la cel mai scăzut nivel din 2021. Prețurile altor elemente de bază ale creșterii economice, cum ar fi cuprul, au scăzut, de asemenea, din cauza temerilor că un război comercial va slăbi economia globală.
Trump a dat semnale contradictorii cu privire la această problemă. Vineri, 4 aprilie, el a declarat că Vietnamul „dorește să își reducă tarifele la zero dacă poate ajunge la o înțelegere cu Statele Unite”.
El a criticat, de asemenea, răspunsul Chinei, afirmând pe platforma sa de socializare Truth Social că „China a jucat greșit, ei au intrat în panică iar aceasta este singurul lucru pe care nu își pot permite să îl facă!”.
Trump a declarat că americanii ar putea simți „o oarecare durere” din cauza tarifelor, dar a adăugat că obiectivele pe termen lung, inclusiv readucerea mai multor locuri de muncă în industria prelucrătoare în SUA, merită acest lucru.
Joi, 3 aprilie, la scurt timp după ce piețele bursiere au început să scadă în urma anunțului său privind tarifele globale, Trump a comparat situația cu o operație medicală în care economia SUA este pacientul, prin care a făcut aluzie că lucrurile se vor înrăutăți înainte de a începe să se îmbunătățească.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.