Anunță o știre
+
Categorii
subiecte
Alegeri-2025
Criza gazelor
Bălți
Eurovision-2025
Inventatori din R. Moldova
Support
(+373) 22 888 002
info@point.md
Plasare de publicitate
(+373) 22 888 966
sales@simpals.com
Point.md logo

Bănci:

MDL
usd
17.224
eur
19.566
Main > novosti > v mire > reuters es predstavit 6 maia plan po otkazu ot energoresursov rossii
Alegeri-2025
Știri: 38
Criza gazelor
Știri: 237
Bălți
Știri: 5528
Găgăuzia
Știri: 10613
Chișinău
Știri: 395
Nu războiului
Știri: 129
Transnistria
Știri: 34505
Ucraina-Rusia
Știri: 7452
Cutremure
Știri: 948
Limba rusă
Știri: 281
Știri pozitive
Știri: 1710
15 Aprilie 2025, 11:09
3 442
Copiază linkul
Link copiat

UE va prezenta pe 6 mai planul de renunțare la resursele energetice rusești

Comisia Europeană intenționează să anunțe pe 6 mai o strategie detaliată privind renunțarea treptată la importurile de petrol și gaze din Rusia, relatează Reuters, citând surse din cadrul UE.

UE va prezenta pe 6 mai planul de renunțare la resursele energetice rusești.
UE va prezenta pe 6 mai planul de renunțare la resursele energetice rusești.

Potrivit informațiilor, ca răspuns la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Uniunea Europeană s-a angajat să renunțe la combustibilii fosili din Rusia până în anul 2027. Cu toate acestea, Comisia Europeană a amânat publicarea așa-numitei „foi de parcurs” privind eliminarea treptată a petrolului și gazelor rusești. Inițial, documentul urma să fie publicat luna trecută, potrivit unian.net.

Agenția subliniază că publicarea planului a fost amânată din cauza tarifelor impuse de președintele american Donald Trump împotriva țărilor UE. Sursele au declarat pentru jurnaliști că comerțul cu resurse energetice ar putea deveni un factor-cheie în negocierile comerciale dintre Uniunea Europeană și Washington.

Jurnaliștii reamintesc că livrările de gaze naturale prin conducte din Rusia s-au redus începând cu 2022, în timp ce, în 2024, UE a crescut importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia. Astfel, în acel an, Uniunea încă primea 19% din totalul gazelor și GNL din Rusia.

Mai mult, UE încă nu a impus sancțiuni asupra importului de gaze rusești. Restricțiile s-au aplicat doar asupra petrolului rusesc.

Agenția mai adaugă că Ungaria promite frecvent să blocheze orice sancțiuni europene împotriva sectorului energetic rusesc. Alte țări membre ale UE nu susțin impunerea de sancțiuni noi până când Uniunea nu va asigura surse alternative de aprovizionare.

Jurnaliștii notează că Comisia Europeană nu a precizat ce instrumente concrete vor fi propuse pentru a accelera procesul de renunțare la resursele energetice din Rusia. Potrivit agenției, renunțarea completă la gazele rusești ar însemna creșterea achizițiilor de la furnizori alternativi, inclusiv SUA.

Anterior, Comisia Europeană a anunțat că va analiza posibilitatea de a cumpăra mai mult GNL din SUA. Donald Trump a declarat că vânzarea unei cantități mai mari de energie către Europa va deveni una dintre direcțiile principale ale administrației sale pentru a reduce deficitul balanței comerciale cu UE.

În 2024, UE a cheltuit mai mult pe petrol și gaze din Rusia decât pe ajutorul acordat Ucrainei

Anterior, The Guardian scria că Uniunea Europeană a cheltuit mai mulți bani pe combustibili fosili rusești decât pe sprijinul financiar pentru Ucraina. Anul trecut, Europa a cumpărat combustibili fosili de la Moscova în valoare de 22 de miliarde de euro, în timp ce ajutorul acordat Kievului a fost de 19 miliarde de euro.

„Achiziționarea de combustibili fosili din Rusia este, în mod clar, echivalentă cu trimiterea de ajutor financiar Kremlinului și susținerea invaziei acestuia. Această practică trebuie oprită imediat, pentru a asigura nu doar viitorul Ucrainei, ci și securitatea energetică a Europei”, a declarat Vaibhav Raghunandan, analist al companiei Crea.

Acum ne puteți urmări și pe TelegramFacebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.

Sursă
Ai găsit o greșeală în text? Selecteaz-o și apasăctrl + enter
Ai găsit o greșeală în text?Anunță-ne!