Informația a fost transmisă de portalul Euractiv, luni, 14 aprilie, cu referire la un raport al centrului analitic Bruegel din Bruxelles, scrie dw.com.
SUA au devansat Rusia ca furnizor de gaze pentru Europa
Conform datelor, în primul trimestru al anului 2025, principala sursă de import de gaze în UE au fost livrările prin conducte din Norvegia — 23,593 miliarde de metri cubi. Pe locul al doilea s-a situat gazul natural lichefiat (GNL) din Statele Unite — 18,393 miliarde de metri cubi. Pe locul al treilea s-au aflat livrările din Rusia — 10,015 miliarde de metri cubi.
Este pentru prima dată în ultimul an, adică din trimestrul al doilea al anului 2024, când livrările de GNL din SUA au devenit a doua cea mai mare sursă de gaze pentru UE, depășind întreaga cantitate de importuri din Rusia.
Livrările din Rusia — la minimul ultimilor 45 de ani
Volumul livrărilor rusești a atins un nivel minim de la începutul războiului din Ucraina. Exporturile de gaze rusești către UE au scăzut constant din trimestrul IV al anului 2021 până în trimestrul al doilea al anului 2023. În acest interval, livrările s-au redus de 3,5 ori — de la 36,568 miliarde la 10,458 miliarde de metri cubi. Ulterior, au început să crească lent, atingând un maxim în trimestrul IV al anului 2024 — 14,125 miliarde metri cubi.
Nivelul actual al livrărilor, de aproximativ 10,5 miliarde de metri cubi pe trimestru, este cel mai mic din cel puțin anul 1980. În acel an, URSS a livrat în Europa de Vest peste 50 de miliarde de metri cubi de gaze pe parcursul întregului an. De atunci, volumul exporturilor a crescut constant.
Căile de export ale gazului rusesc spre UE: o conductă + GNL
În prezent, Rusia furnizează gaze naturale prin conducte către UE doar printr-o singură rută: Turkish Stream. Aceste livrări sunt destinate doar câtorva țări, precum Ungaria și Slovacia. Potrivit Bruegel, livrările prin TurkStream au atins un vârf de 398 de milioane de metri cubi pe săptămână la mijlocul lunii februarie 2025, însă de atunci au scăzut cu un sfert.
În paralel, în Europa ajunge și GNL rusesc, transportat cu tancuri maritime. Aceste livrări au crescut pe parcursul anului 2024, dar de la începutul acestui an, volumul lor a început din nou să scadă. În perioada ianuarie–martie 2025, în UE au fost livrate aproximativ 5,7 miliarde de metri cubi de gaze rusești sub formă de GNL.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.