Anunță o știre
+
Categorii
subiecte
Criza gazelor
Alegeri-2025
Bălți
Inventatori din R. Moldova
Prețurile la carburanți
Support
(+373) 22 888 002
info@point.md
Plasare de publicitate
(+373) 22 888 966
sales@simpals.com
Point.md logo

Bănci:

MDL
usd
17.230
eur
19.619
Main > novosti > v mire > poshliny trampa mogut prinesti pol zu evropeiskim potrebiteliam
Criza gazelor
Știri: 236
Alegeri-2025
Știri: 37
Bălți
Știri: 5528
Găgăuzia
Știri: 10609
Chișinău
Știri: 391
Nu războiului
Știri: 129
Transnistria
Știri: 34498
Ucraina-Rusia
Știri: 7434
Cutremure
Știri: 948
Limba rusă
Știri: 281
Știri pozitive
Știri: 1710
3 Aprilie 2025, 18:54
4 974
Copiază linkul
Link copiat

Taxele vamale impuse de Trump ar putea aduce beneficii consumatorilor europeni

Piețele bursiere au fost zguduite de o nouă rundă de volatilitate, iar incertitudinea a crescut pentru companiile din lanțul global de aprovizionare, ca urmare a anunțării de către Guvernul SUA a unor taxe majore.

Taxele vamale impuse de Trump ar putea aduce beneficii consumatorilor europeni.
Taxele vamale impuse de Trump ar putea aduce beneficii consumatorilor europeni.

Uniunea Europeană va impune acum taxe de 20% asupra exporturilor către SUA. Tarife mai mari se vor aplica Chinei (34%), Japoniei (24%), precum și altor țări, informează euronews.com.

Cea mai mică rată, de 10%, este calculată pentru Regatul Unit, Brazilia, Australia și Turcia, în timp ce Canada și Mexicul vor fi excluse pentru bunurile conforme cu tratatul USMCA.

Exportatorii se pregătesc pentru o lovitură, dar mișcarea Washingtonului nu înseamnă neapărat dificultăți economice pentru consumatori. Mai mult, aceasta ar putea duce la ieftinirea mărfurilor, cel puțin pe termen scurt.

În centrul problemei se află excedentul comercial de lungă durată al Europei cu Statele Unite.

Potrivit Comisiei Europene, în 2023, Uniunea Europeană va exporta în Statele Unite bunuri în valoare de 503,8 miliarde de euro și va importa bunuri în valoare de 347,2 miliarde de euro, ceea ce îi va conferi un excedent comercial de 156,6 miliarde de euro, potrivit Comisiei Europene.

Atunci când vine vorba de servicii, situația se schimbă, Europa importând 427,3 miliarde de euro și exportând 318,7 miliarde de euro. Majoritatea importurilor de servicii sunt legate de giganții americani din domeniul tehnologiei.

În ciuda acestui fapt, UE menține un excedent comercial global cu SUA.

Acest context este important. Dacă SUA impune o taxă de 20% asupra bunurilor UE, exportatorii europeni vor fi cei mai afectați.

Toate celelalte lucruri fiind egale, produsele europene tocmai au devenit cu 20% mai scumpe pe una dintre cele mai importante piețe ale lor, ceea ce poate duce la o pierdere semnificativă de competitivitate.

De exemplu, brânza italiană sau o sticlă de vin francez vor fi brusc cu 20% mai scumpe pentru consumatorii americani.

Mașinile europene ar putea fi afectate în mod deosebit; taxele impuse le-ar putea face necompetitive și, pe termen lung, le-ar putea scoate din sălile de expoziție americane.

De la exporturi la excedent intern

SUA reprezintă aproximativ 12% din totalul exporturilor UE, ceea ce înseamnă că este aproape imposibil să se înlocuiască această cerere peste noapte.

Pe măsură ce cererea din SUA scade, se pot acumula stocuri de bunuri în Europa și în alte părți. Aceasta înseamnă că mai multe bunuri vor fi disponibile pe piața internă, ceea ce, la rândul său, ar putea duce la reduceri și prețuri mai mici pentru consumatorii europeni.

Pe termen scurt, acest lucru ar putea încuraja companiile să descarce stocurile excedentare pe piețele interne, alimentând concurența în materie de prețuri și eventualele reduceri.

În același timp, piața europeană ar putea fi inundată cu bunuri deturnate din alte țări exportatoare importante, precum China, Japonia și India, care se confruntă, de asemenea, cu bariere comerciale ridicate în SUA. Acest val suplimentar de ofertă globală ar putea spori și mai mult accesibilitatea și ar putea crește presiunea în sensul scăderii prețurilor pe întregul continent.

Cu alte cuvinte, un șoc comercial care slăbește cererea externă, în mod ciudat, ar putea duce la o dezinflație moderată în Europa, cel puțin temporar.

Care sunt bunurile ale căror prețuri ar putea scădea

Excedentul comercial al Europei față de Statele Unite este puternic concentrat în câteva sectoare-cheie. Potrivit Centrului de Comerț Internațional, produsele farmaceutice conduc cu un excedent de 57 de miliarde de euro, urmate de automobile cu 44 de miliarde de euro.

Industria băuturilor aduce alte opt miliarde de euro, iar navele și ambarcațiunile aduc 5,4 miliarde de euro. Bunurile de lux, inclusiv articolele din piele, îmbrăcămintea și încălțămintea, generează un excedent combinat de nouă miliarde de euro. Dacă cererea de pe piața americană slăbește, aceste sectoare riscă să acumuleze stocuri nevândute.

Pe termen scurt, consumatorii europeni ar putea beneficia de prețuri mai mici la produsele farmaceutice, automobile, îmbrăcăminte și chiar alimente și băuturi.

Riscurile reale de inflație rămân scăzute pentru moment

Unul dintre principalii factori declanșatori ai inflației pentru Europa în ultimii ani a fost prețul energiei, deoarece blocul comunitar rămâne puternic dependent de importuri.

În 2024, Europa a importat energie în valoare de 700 de miliarde de euro, inclusiv țiței, gaze naturale și combustibili rafinați, rezultând un deficit comercial de 346 de miliarde de euro în acest sector.

Cu toate acestea, reacțiile inițiale ale pieței la taxele impuse de Trump sugerează că preocupările inflaționiste legate de energie se atenuează în loc să se intensifice.

Joi, prețul țițeiului a scăzut cu peste 3%, iar prețul de referință al gazelor naturale în Europa, Dutch TTF, a scăzut cu 2%, pe fondul așteptărilor privind încetinirea cererii globale din cauza reducerii activității comerciale.

Între timp, temerile că o depreciere puternică a euro ar putea stimula inflația determinată de importuri nu s-au materializat. Dimpotrivă, euro s-a întărit, crescând cu peste 1,5% până la 1,10 față de dolar, un maxim al ultimelor șase luni.

Astfel, produsele americane reprezintă o parte mai mică din coșurile de consum din Europa. Consumatorii europeni s-ar putea trezi dintr-o dată de partea câștigătoare într-un război comercial mondial acerb.

Acum ne puteți urmări și pe TelegramFacebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.

Sursă
Ai găsit o greșeală în text? Selecteaz-o și apasăctrl + enter
Ai găsit o greșeală în text?Anunță-ne!