Dar, deși guvernele și exportatorii din întreaga lume se pregătesc pentru următoarea sa mișcare, a prezice care va fi acest pas și ce impact va avea s-a dovedit a fi dificil, relatează euronews.com.
În plus, Trump și-a schimbat de mai multe ori direcția acțiunilor: ba anunța introducerea tarifelor vamale, ba le suspenda. Piețele sunt într-o stare de instabilitate – și, în același timp, amenințarea unui război comercial provoacă temeri că la orizont ar putea apărea o nouă recesiune în SUA sau chiar la nivel mondial.
Asociația germană a industriei auto (VDA) a remarcat că fabricile americane depind de rețelele de furnizori, în special din Canada și Mexic, ceea ce înseamnă că aceste taxe vor avea repercusiuni globale. Purtătorul de cuvânt al VDA, Zimon Schütz, a declarat pentru Euronews că majorările de prețuri sunt inevitabile și în primul rând pentru clienții americani.
„Pe termen lung, dacă situația se agravează, aceasta va afecta creșterea, prosperitatea și, posibil, locurile de muncă de pe ambele maluri ale Atlanticului. Acesta este motivul pentru care găsirea unei soluții acum este atât de importantă”, a spus el.
Producătorii germani de automobile sunt foarte activi pe piața americană, având peste 140.000 de angajați și producând peste 900.000 de vehicule pe an. Jumătate din acestea sunt exportate.
„De asemenea, trebuie subliniat faptul că până și producătorii americani înșiși se opun acestor taxe”, spune Schütz.
„Prin urmare, industria americană în ansamblul său, dacă ne uităm la dinamica piețelor bursiere, privește foarte critic cursul actual al președintelui SUA”.
El adaugă că taxele nu sunt singura provocare cu care se confruntă industria auto germană.
„Există, de asemenea, schimbări geopolitice care continuă să ne afecteze. De aceea este atât de important ca noul guvern german, care se află în prezent în discuții de coaliție, și Comisia Europeană să își facă temele.”
Schütz îndeamnă Germania și UE să reducă în primul rând birocrația și să se concentreze pe îmbunătățirea competitivității și atractivității sale ca loc pentru afaceri.
De asemenea, el remarcă faptul că prețurile la energie în Europa sunt de trei până la cinci ori mai mari decât în SUA și China, ceea ce reprezintă o provocare majoră pentru afacerile internaționale.
„Cred că este important ca Europa să construiască alianțe și să coopereze cu parteneri care se confruntă cu aceleași provocări ca și noi și să pledeze pentru comerțul liber și global. Istoria arată că liberul schimb creează câștigători și prosperitate pentru toți participanții. Aceasta trebuie să fie prioritatea noastră principală”, a insistat Schütz.
Audi a transmis către Euronews într-o declarație scrisă că Grupul Volkswagen, din care face parte, „așteaptă cu nerăbdare negocieri constructive între partenerii comerciali pentru a asigura stabilitatea economică și a evita conflictele comerciale”.
Constructorul auto a subliniat importanța relațiilor transatlantice cu Statele Unite și a declarat că a investit recent peste 14 miliarde de dolari (12,95 miliarde de euro) pe această piață.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.