Acest lucru este menționat în buletinul lunar al Serviciului de Schimbări Climatice al UE Copernicus (C3S), relatează „Европейская правда” cu referire la Reuters.
În întreaga lume, luna trecută a fost al doilea martie cel mai călduros din istoria înregistrărilor, fiind depășit doar de martie 2024.
Martie a continuat seria de temperaturi extrem de ridicate, în care în 20 din ultimele 21 de luni temperatura medie globală a depășit nivelurile preindustriale cu mai mult de 1,5 grade Celsius. Anul trecut a fost cel mai fierbinte an de pe planetă din întreaga istorie a observațiilor.
Temperatura medie globală în martie a fost cu 1,6 grade Celsius mai mare decât în perioada preindustrială.
Conform consensului științific dintre climatologi, principala cauză a schimbărilor climatice sunt emisiile de gaze cu efect de seră provenite din arderea combustibililor fosili.
Samanta Burgess, lider strategic al Centrului european pentru prognoze meteorologice pe termen mediu, care conduce serviciul C3S, a menționat că Europa a experimentat, de asemenea, condiții meteorologice extreme, atât sub formă de ploi puternice, cât și de secetă.
Luna trecută, în Europa s-a constatat că „în multe regiuni, martie a fost cea mai uscată lună din întreaga istorie, iar în altele – cea mai ploioasă din ultimii 47 de ani”, a spus Burgess.
Schimbările climatice fac ca unele regiuni să fie mai aride și intensifică valurile de căldură, care pot face secetele mai severe, crescând rata de evaporare, uscând solul și vegetația.
Însă încălzirea planetei intensifică, de asemenea, ploile torențiale, care pot provoca inundații.
Conform datelor C3S, luna trecută gheața marină arctică a scăzut la cel mai mic nivel lunar pentru martie din ultimii 47 de ani de observații prin satelit. Și în ultimele trei luni, nivelurile au fost, de asemenea, la un minim record pentru luna respectivă.
Înregistrările de temperatură ale C3S sunt efectuate din 1940 și sunt verificate în mod încrucișat cu înregistrările globale de temperatură, care sunt păstrate din 1850.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.