Modificările în cauză sunt propuse pentru a completa proiectul de lege privind aplicarea măsurilor restrictive în legătură cu agresiunea militară împotriva Ucrainei, care este deja examinat în Seim, informează eurointegration.com.ua.
Documentul prevede prelungirea acestor măsuri pentru încă un an, până în mai 2026.
Propunerea privind posibilitatea impunerii unor sancțiuni economice a fost pregătită de Ministerul Afacerilor Externe.
Astfel, Lituania urmărește să dispună de un mecanism de sancțiuni economice împotriva Rusiei și Belarusului în cazul în care UE nu le va continua pe ale sale.
Documentul subliniază că un astfel de mecanism va fi utilizat ca „ultimă soluție”.
Sancțiunile UE împotriva Kremlinului expiră la sfârșitul lunii iulie. Cu toate acestea, UE s-a confruntat recent cu rezistență din partea Ungariei atunci când a încercat să prelungească restricțiile, stârnind îngrijorări cu privire la posibile dificultăți în viitor.
„În timp ce Uniunea Europeană rămâne dispusă să sporească presiunea asupra Rusiei, inclusiv prin impunerea de sancțiuni suplimentare, un refuz de a prelungi în continuare sancțiunile ar putea fi cauzat de acțiuni sistematice ale unor state membre ale UE individuale, care sunt contrare intereselor generale ale securității europene”, se arată în propunere.
Din acest motiv, după cum se menționează în document, „este oportun să se prevadă în lege posibilitatea de a stabili restricții privind utilizarea fondurilor și resurselor economice pentru persoanele fizice și juridice din Rusia și Belarus”, care sprijină războiul împotriva Ucrainei declanșat de Kremlin și subminează suveranitatea și securitatea acestei țări.
În conformitate cu amendamentele propuse, lista persoanelor, organizațiilor și structurilor cărora li se vor aplica măsuri de „înghețare a fondurilor și resurselor economice” va fi stabilită de către Guvern.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.