În 2025, turiștii nu se mai mulțumesc doar cu șezlonguri și cocktailuri nelimitate, aceștia își doresc aventură, autenticitate și experiențe memorabile. Iar resorturile din întreaga lume se luptă să țină pasul cu aceste așteptări în continuă schimbare, scrie libertatea.ro citând BBC.
Turiștii vor experiențe autentice
Un exemplu relevant este conceptul de „inclusiv insula”, lansat de Fort Young Hotel & Dive Resort în Dominica în 2022.
Pe lângă serviciile standard, oaspeților li se oferă excursii zilnice către atracții naturale spectaculoase. Deși prețul este ridicat (456 dolari pe noapte de persoană) și se solicită un sejur minim de cinci nopți, această ofertă generează deja 30% din rezervările hotelului.
Tendința nu este singulară. Resorturile de lux precum Nay Palad Hideaway din Filipine sau Sandals Royal Curacao includ în pachete activități, cine tematice, excursii și vizite culturale.
„Nu trebuie să te gândești ce vei mânca sau ce vei face, totul este deja planificat pentru tine. Uneori, planificarea este cea mai grea parte, iar dacă activitățile sunt incluse, este mult mai ușor să participi”, a spus un turist.
Compania Ikos Resorts (prezentă în Grecia și Spania) merge și mai departe, oferind turiștilor autoturisme gratuite pentru a explora zona pe cont propriu și acces gratuit la muzee.
Chiar și giganții din industrie, precum Paradisus by Melia, își reinventează ofertele pentru a integra experiențele locale în pachetul „all inclusive”.
În funcție de stațiune, turiștii pot practica yoga pe plajă, face drumeții montane sau vizita muzee.
Rețelele sociale alimentează schimbarea
Specialiștii spun că aceste schimbări sunt influențate și de rețelele sociale. Turiștii nu mai vor doar să se bronzeze, ci să trăiască și să imortalizeze momente unice.
„În trecut, turiștii acceptau să stea șapte zile în hotel, să se relaxeze, să mănânce bine, fără griji. Acum nu mai este cazul. Oaspeții sunt mai curioși, au acces la mai multe informații. Își doresc mai multe experiențe, mai multă aventură”, explică Paula Forero, directoarea stațiunii Paradisus Palma Real.
Stațiunile care nu se adaptează riscă să piardă clienți într-o lume în care „experiența” a devenit noua monedă de schimb în turism.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.