Israelul nu a comentat încă ultimele declarații ale grupării radicale, transmite bbc.com.
O delegație Hamas a ajuns la Cairo pentru a discuta cu intermediarii egipteni modalitățile de a pune capăt războiului de 18 luni. Un purtător de cuvânt al Hamas a declarat mai devreme în această săptămână că delegația sa de la Cairo va discuta „idei noi” pentru încetarea focului, dar a subliniat că transferul de arme nu este discutat – o cerință esențială a Israelului.
Un purtător de cuvânt al Hamas, care a vorbit cu agenția AFP sub condiția anonimatului, a spus că gruparea „este pregătită pentru un schimb de prizonieri simultan și un armistițiu de cinci ani”.
Ultima încercare de a încheia un acord de încetare a focului a venit după propunerea Israelului, care includea un armistițiu de 45 de zile în schimbul întoarcerii a 10 ostatici vii. Hamas a respins această propunere ca fiind „parțială” și a sugerat în schimb un acord „cuprinzător” pentru încetarea războiului.
Eliberarea tuturor ostaticilor și un armistițiu de cinci ani sunt planurile propuse de mediatorii din Qatar și Egipt celor două părți implicate în conflict. Cu toate acestea, problemele legate de dezarmarea Hamas și viitorul Gaza post-război rămân nerezolvate.
Hamas cere constant ca acordul de armistițiu să conducă la încetarea războiului, retragerea completă a trupelor israeliene din Fâșia Gaza și creșterea volumului de ajutoare umanitare pentru enclava asediată, unde, potrivit ONU, rezervele de hrană sunt pe cale să se epuizeze.
Israelul, la rândul său, cere returnarea tuturor ostaticilor capturați în timpul atacului din octombrie 2023 și dezarmarea Hamas, cerință pe care gruparea o respinge ca fiind „linie roșie”.
În martie, Israelul a reluat acțiunile militare în Gaza, care scăzuseră în urma începutului primei faze a armistițiului, care a început în ianuarie. Israelul susține că reluarea campaniei militare are scopul de a forța Hamas să elibereze restul prizonierilor.
De atunci, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății, aflat sub controlul Hamas, au murit cel puțin 2.111 palestinieni, iar numărul total al victimelor războiului din Gaza a ajuns la 51.495 de persoane.
În urma atacului Hamas din 7 octombrie 2023, care a declanșat războiul, au murit aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili. Luptătorii au răpit și 251 de persoane, dintre care 58 sunt încă reținute în Gaza. Potrivit armatei israeliene, 34 dintre acestea ar fi murit.
Situația din Gaza
În orașul Gaza, în partea de nord a teritoriului, agenția de apărare civilă a anunțat că 10 persoane au murit și aproximativ 20 au fost prinse sub dărâmături în urma unui atac asupra unei clădiri rezidențiale.
În altă zonă a orașului, trei persoane au murit în urma unui atac israelian asupra unei case din tabăra de refugiați Ash-Shati, a declarat reprezentantul apărării civile, Mohamed al-Mugheir.
În urma altor lovituri în Fâșia Gaza, încă patru persoane au murit.
Vineri, Programul Alimentar Mondial al ONU, unul dintre principalii furnizori de ajutoare alimentare în teritoriile palestiniene, a anunțat că „a livrat ultimele provizii alimentare rămase în bucătăriile de gătit din Fâșia Gaza”.
Potrivit agenției, „se așteaptă ca în câteva zile în aceste bucătării să se termine complet hrana”.
Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că în Gaza „se termină și stocurile de medicamente”. 16 camioane de ajutoare ale OMS așteaptă să poată intra pe teritoriul enclavei.
„Blocada ajutoarelor trebuie să fie ridicată. De viețile oamenilor depinde acest lucru”, a scris Ghebreyesus pe rețelele de socializare.
În ciuda avertismentelor din partea organizațiilor umanitare și a guvernelor străine, Israelul neagă existența unei crize alimentare în Gaza și susține că blochează livrarea ajutoarelor pentru a pune presiune pe Hamas și a forța gruparea să elibereze ostaticii.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.