De menționat că acest lucru ar putea face mai dificil pentru statele puternic îndatorate să își desfășoare propriile campanii de împrumut, informează epravda.com.ua cu referire la ft.com.
Randamentul obligațiunilor germane pe zece ani a crescut la aproape 3%, pentru prima dată de la lichidarea obligațiunilor globale în 2023. Aceasta a afectat, de asemenea, creșterea costurilor de împrumut ale altor țări, deoarece datoria germană acționează ca principalul punct de referință pentru piață.
În același timp, creșterea randamentelor obligațiunilor franceze și italiene indică impactul creșterii cheltuielilor germane.
Modelarea realizată de firma Point72 arată că, fără modificări ale altor cheltuieli sau creșteri de taxe, raportul datorie/PIB al Italiei ar putea crește la 153% până în 2030, iar cel al Franței la 122%. În ciuda acestui fapt, diferențele de piață au rămas stabile până în prezent, ceea ce sugerează că investitorii nu sunt foarte îngrijorați.
Aceste procese ar putea duce la diferențe mai mari între costurile de împrumut ale diferitelor țări din zona euro, deoarece finanțele țărilor foarte îndatorate vor intra în atenția piețelor.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.