Potrivit unor surse apropiate deciziei Bridget Brink de a demisiona, aceasta s-a confruntat cu o presiune tot mai mare din partea unor oficiali de rang înalt din administrația lui Donald Trump, care aveau îndoieli cu privire la dorința ei de a susține strategia lor față de Ucraina, transmite Financial Times cu referire la eurointegration.com.ua.
Casa Albă și Departamentul de Stat nu au comentat în legătură cu divergențele politice dintre administrația Trump și Brink.
Brink nu a fost disponibilă pentru a oferi comentarii.
Publicația mai scrie despre tensiunile din relațiile de muncă dintre Brink și președintele Ucrainei, Vladimir Zelensi, care au constituit fundalul pentru demisia sa, deși nu au fost cauza directă.
Tensiunile dintre Brink și Zelenski au devenit evidente săptămâna trecută, când președintele ucrainean a criticat diplomatul pentru reacția sa la atacul cu rachetă al Rusiei asupra Krivoi Rog, care a ucis 20 de persoane, inclusiv nouă copii.
După atac, Brink a scris pe X: „Este îngrozitor că astăzi seara o rachetă balistică a lovit un teren de joacă și un restaurant în orașul Krivoi Rog. Peste 50 de oameni au fost răniți și 16 uciși, inclusiv șase copii. De aceea, războiul trebuie să se termine”.
În răspuns, Zelenski a scris pe Telegram că reacția Ambasadei SUA „l-a surprins neplăcut” și a numit-o „slabă”.
El a subliniat că Brink nu a folosit cuvântul „rusă” atunci când „vorbea despre racheta care a ucis copii”.
Deja miercuri, Brink a publicat un mesaj nou, în care menționa: „Astăzi am adus un omagiu familiilor și celor apropiați ai victimelor (...) ca urmare a atacului rusesc cu rachete cu dispersie asupra Krivoi Rog din 4 aprilie”.
Diplomații occidentali de la Kiev au descris-o pe Brink ca fiind unul dintre cei mai activi avocați publici ai Ucrainei. Unul dintre aceștia a numit-o „un diplomat serios” cu „un caracter puternic”, însă presiunea din partea birourilor lui Trump și Zelenski și-a lăsat amprenta.
Oficialii ucraineni au declarat că o consideră pe Brink prea critică față de ei, în special în legătură cu eforturile țării de a combate corupția.
Aceștia au subliniat schimbările vizibile din mesajele sale recente, care, în opinia lor, s-au apropiat tot mai mult de poziția lui Trump și au devenit mai critice față de Ucraina.
În special, după certurile dintre Trump și Zelenski de la Casa Albă din februarie, Brink l-a susținut pe rețelele sociale pe președintele SUA.
FT a efectuat o verificare a postărilor Bridget Brink pe X înainte și după ce Trump a preluat funcția pe 20 ianuarie, care a arătat schimbări clare în declarațiile sale publice, în special în ceea ce privește Rusia.
Cu 75 de zile înainte de inaugurarea lui Trump, Brink a criticat Rusia și războiul din Ucraina de 53 de ori. După 75 de zile, a publicat doar cinci mesaje cu referire la Rusia, fără a o învinui pentru atacuri.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.