Aceasta, după cum scrie eurointegration.com.ua, relatează Politico.
Parisul are deja un proiect de lege național care interzice utilizatorilor sub vârsta de 15 ani să acceseze platformele de socializare, dar sugerează ca alte state membre ale Uniunii Europene să elaboreze o soluție la nivelul întregii asociații.
Guvernul francez a făcut apel la Polonia, care va prelua președinția rotativă a Consiliului UE în ianuarie, să ia măsuri în această privință.
UE ar trebui să urmeze exemplul Australiei, care a introdus o interdicție asupra rețelelor sociale pentru tinerii sub 16 ani, a declarat luni, 25 noiembrie, ministrul francez al Educației, Anne Genetet, în marja unei reuniuni a miniștrilor Educației și Tineretului din UE.
Apelul său vine într-un moment în care factorii de decizie europeni sunt din ce în ce mai preocupați de platformele de socializare, de dependența lor și de rolul lor în crizele de sănătate mintală ale adolescenților. Acest lucru s-ar putea manifesta în următoarea etapă a ofensivei de reglementare a UE împotriva companiilor de tehnologie.
„Am dori să vedem ceva similar introdus în Europa”, a declarat Genetet, care a dat exemplul Australiei. Ea a adăugat că această problemă este o „urgență”. „Trebuie neapărat să introducem ceva urgent”, a spus ministra.
Franța a mai încercat să facă acest lucru, dar a fost respinsă de comisarul pentru piața internă de atunci, Thierry Breton, care a susținut că normele franceze contrazic normele UE privind moderarea conținutului, Legea privind serviciile digitale (DSA) și piața internă.
Dar acum este posibil ca valul politic să se fi schimbat: Franța nu este singura țară care a propus creșterea vârstei minime pentru utilizarea rețelelor sociale.
Prim-ministra daneză Mette Frederiksen a solicitat, de asemenea, creșterea vârstei minime pentru utilizarea rețelelor sociale la 15 ani. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a inițiat un studiu la nivel european privind impactul social media asupra sănătății mintale a tinerilor.
Genetet a explicat că Parisul dorește o soluție tehnică paneuropeană în cadrul DSA, care ar putea completa legislația franceză.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.