„Energia nucleară a fost considerată mult timp riscantă din cauza accidentelor grave și a depășirilor de buget, ceea ce a împiedicat implementarea sa pe scară largă.
Dar în ultimul deceniu, energia nucleară a revenit datorită dezvoltării reactoarelor modulare mici”, scrie Foreign Affairs, potrivit epravda.com.ua.
Publicația remarcă faptul că Rusia este în prezent lider mondial în construcția de centrale nucleare.
Compania de stat rusă Rosatom construiește șase noi reactoare interne și ajută la realizarea a 19 reactoare în șase țări din străinătate, inclusiv în Congo și Uzbekistan.
Între timp, în ultimii zece ani, China a semnat contracte pentru a ajuta la construcția a nouă reactoare în patru țări, menținând un ritm fără precedent de extindere a propriei industrii nucleare.
„Statele Unite au dominat odată dezvoltarea tehnologiilor nucleare. Însă, începând din anii 1970, au cedat conducerea din cauza opoziției publice, a creșterii costurilor și a problemelor de reglementare”, notează Foreign Affairs.
Se mai precizează că China și Rusia folosesc deja investițiile în energie nucleară pentru a-și adânci influența economică și politică asupra țărilor care le achiziționează tehnologiile.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.