Anunță o știre
+
Categorii
subiecte
Alegeri-2025
Criza gazelor
Bălți
Eurovision-2025
Inventatori din R. Moldova
Support
(+373) 22 888 002
info@point.md
Plasare de publicitate
(+373) 22 888 966
sales@simpals.com
Point.md logo
Main > novosti > v mire > dollar padaet k mirovym valiutam iz za krizisa doveriia k ssha
Alegeri-2025
Știri: 38
Criza gazelor
Știri: 237
Bălți
Știri: 5528
Găgăuzia
Știri: 10612
Chișinău
Știri: 394
Nu războiului
Știri: 129
Transnistria
Știri: 34502
Ucraina-Rusia
Știri: 7447
Cutremure
Știri: 948
Limba rusă
Știri: 281
Știri pozitive
Știri: 1710
14 Aprilie 2025, 16:05
10 993
Copiază linkul
Link copiat

Dolarul scade față de valutele globale din cauza crizei de încredere din SUA

Dolarul continuă să scadă, deoarece încrederea investitorilor în moneda de rezervă globală rămâne sub semnul întrebării în urma declarațiilor legate de tarife ale președintelui SUA, Donald Trump.

Dolarul scade față de valutele globale din cauza crizei de încredere din SUA.
Dolarul scade față de valutele globale din cauza crizei de încredere din SUA.

Investitorii se pregătesc pentru o nouă săptămână volatilă, deoarece impunerea și apoi amânarea bruscă de către Trump a taxelor pe bunurile importate în SUA continuă să semene confuzie, transmite rbc.ua cu referire la Reuters.

Față de un pachet de șase valute, dolarul american se menține aproape de un minim al ultimilor trei ani, de 99,77.

Casa Albă a acordat o scutire de taxe ridicate pentru smartphone-uri, computere și alte bunuri electronice importate în principal din China.

Trump a declarat ulterior că măsura va fi de scurtă durată. El a spus că va anunța săptămâna viitoare mărimea taxei pe semiconductorii importați, adăugând că va exista flexibilitate pentru unele companii din acest sector.

„În acest moment (...) această problemă este tratată haotic, rigid și cu presiune, iar aceste măsuri au creat multă incertitudine. Acești nori de furtună nu au plecat nicăieri”, a declarat Tony Sycamore, analist de piață la compania IG.

Rata de schimb a euro

Euro s-a stabilizat la 1,1359 și a oscilat aproape de maximul de trei ani atins vineri, 11 aprilie, investitorii îndreptându-se către moneda unică după o criză de încredere în dolar.

„Cred că am putea vedea euro la 1,20 dolari cândva până la sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august”, a declarat Sycamore de la IG.

Nervozitatea crescândă a investitorilor cu privire la deținerea de active americane i-a determinat pe unii să renunțe la aceste poziții și să transfere banii către alte piețe, inclusiv Europa, ceea ce a alimentat creșterea euro.

Dedolarizarea

„Piața reevaluează atractivitatea structurală a dolarului ca monedă de rezervă globală și trece printr-un proces de dedolarizare rapidă”, a scris George Saravelos, șeful departamentului de cercetare valutară la Deutsche Bank, într-o notă pentru clienți.

Acesta a afirmat că procesul de dedolarizare nu este încă complet, dar rămâne de văzut cum se va desfășura și care va fi noul echilibru final în arhitectura financiară globală.

Vânzarea bruscă de pe piața obligațiunilor de trezorerie americane, săptămâna trecută, a pus o presiune enormă asupra dolarului.

„Nicăieri acest lucru nu este mai evident decât pe fondul prăbușirii continue și simultane a piețelor valutare și a obligațiunilor americane”, a declarat Deutsche Bank.

Dolarul a scăzut la un minim al ultimilor 10 ani față de francul elvețian, la 0,8188. Lira sterlină și-a păstrat cea mai mare parte a câștigului de 1,7% de săptămâna trecută, la 1,3099 dolari. Față de yen, dolarul a scăzut cu 0,22% la 143,24. Dolarul australian a crescut cu 0,08% la 0,6299, extinzându-și creșterea de peste 4% de săptămâna trecută.

Acum ne puteți urmări și pe TelegramFacebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.

Sursă
Ai găsit o greșeală în text? Selecteaz-o și apasăctrl + enter
Ai găsit o greșeală în text?Anunță-ne!