Acordul a fost însă anulat după ce China nu a aprobat acest lucru, ca urmare a anunțării tarifelor americane în această săptămână. O persoană familiarizată cu această temă a declarat despre acest subiect pentru agenția Bloomberg, relatează eurointegration.com.ua.
Potrivit interlocutorului agenției, după luni de negocieri, oficialii americani au fost aproape de un acord miercuri, 2 aprilie, care ar fi permis lansarea unei noi versiuni americane a platformei TikTok, deținută și operată de o majoritate de investitori americani.
Propunerea prevedea ca participația ByteDance să fie redusă sub 20% pentru a respecta legislația americană, care impune companiei cu sediul la Beijing să își vândă participația la TikTok sau aplicația va fi interzisă în SUA.
Oficialii de la Casa Albă au planificat ca Trump să semneze un ordin executiv prin care să aprobe propunerea și să deschidă o fereastră de 120 de zile pentru finalizarea tranzacției, a declarat persoana respectivă.
Cu toate acestea, a precizat el, planul s-a lovit rapid de un obstacol, la doar o zi după decizia lui Trump de a impune tarife vamale radicale partenerilor comerciali ai SUA.
Interlocutorul a menționat că oficialii companiei ByteDance au avertizat joi, 3 aprilie, că autoritățile de la Beijing nu își vor mai da acordul până când tarifele nu vor fi negociate.
Prin urmare, pe 4 aprilie, Trump a prelungit termenul care obligă ByteDance să vândă acțiunile americane ale TikTok sub amenințarea de a interzice aplicația.
În plus, președintele american și-a exprimat speranța de a continua „să lucreze cu bună credință cu China, care înțeleg că nu este foarte mulțumită de tarifele noastre reciproce”.
Înainte de decizia lui Trump, ByteDance avea termen până la data de 5 aprilie să vândă afacerea platformei TikTok din SUA, așa cum prevede Legea privind securitatea națională, promulgată de fostul președinte al SUA, Joe Biden, în aprilie 2024.
Termenul inițial până la care ByteDance trebuia să vândă TikTok era 19 ianuarie, dar la o zi după preluarea mandatului, Trump a semnat un ordin executiv care a acordat companiei încă 75 de zile pentru a finaliza tranzacția.
Într-un fel sau altul, Guvernul chinez trebuie să aprobe vânzarea înainte ca aceasta să poată fi finalizată.
SUA consideră că deținerea platformei TikTok de către ByteDance o face dependentă de Guvernul chinez, iar Beijingul ar putea utiliza aplicația pentru a desfășura operațiuni de influență asupra Statelor Unite și pentru a colecta date despre americani.
Pe de altă parte, popularitatea TikTok-ului în rândul alegătorilor americani l-a determinat pe Trump, care s-a pronunțat în favoarea interzicerii aplicației în timpul primului său mandat de președinte, să își atenueze poziția.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.