La 4 martie 2025, guvernul a adoptat o nouă hotărâre care aduce modificări legislației în acest domeniu. Acum, comisiile „pentru sprijinirea ocupării forței de muncă” pot „colabora” cu organele de interne pentru a desfășura „activități preventive” cu cei care evită să se prezinte la comisie și duc un „stil de viață antisocial”, scrie dw.com.
Ministrul împotriva „paraziților sociali”
La 17 februarie 2025, ministrul de Interne al Republicii Belarus, Ivan Kubrakov, a anunțat că în toate raioanele din Minsk vor avea loc razii pentru identificarea „persoanelor apte de muncă, dar care nu sunt implicate în economie”. Potrivit lui Kubrakov, „trebuie să muncească toți cei care beneficiază de avantajele sociale oferite de stat”. Poliția din Brest a anunțat, de asemenea, că oferă „sprijin pentru prezentarea cetățenilor” la comisiile de ocupare.
Potrivit informațiilor, pentru „neprezentarea la activitatea preventivă”, persoanele aflate la evidența organelor de interne pot fi trase la răspundere administrativă pentru „nesupunere” (art. 24.3 din Codul contravențional al Republicii Belarus).
Poliția se interesează de locul de muncă al belarușilor plecați
La serviciul de asistență juridică gratuită și anonimă legalhub.help s-au adresat și belaruși, inclusiv cei care trăiesc în străinătate, cărora poliția le-a cerut informații despre locul lor de muncă.
„Nu locuiesc în Belarus din 2022. Acum două săptămâni m-au sunat pe numărul meu belarus de la poliție, întrebând de ce nu sunt angajată, când și unde am lucrat ultima dată, a povestit o clientă a serviciului. – Au vrut să vină și să-mi înmâneze personal un document privind desfășurarea conversației. Am răspuns evaziv și am spus că nu voi fi acasă, am refuzat să semnez sau să confirm că a avut loc discuția”.
„Lucrez pe teritoriul Kârgâzstanului. Recent, a venit polițistul de sector la adresa mea din Minsk și a spus că figurez în baza de date a „paraziților sociali””, a povestit un alt belarus.
Potrivit unei alte persoane care s-a adresat la legalhub.help, polițistul de sector cerea „datele rudelor aflate în străinătate, pentru verificarea celor neimplicați în economie”.
Amenințare suplimentară pentru familiile cu copii
„Sunt presată de școala în care învață fiica mea mai mare, din cauza faptului că nu lucrez oficial. Ei amenință că vor înregistra copiii ca fiind într-o situație periculoasă din punct de vedere social. Am un copil mai mic care nu are încă nici cinci ani”, se arată într-o altă adresare către juriști.
„Este foarte periculos interesul poliției față de părinții neangajați ai copiilor minori. Inactivitatea poate fi interpretată drept o situație nefavorabilă pentru copii, ceea ce poate duce la declanșarea unei anchete sociale”, notează legalhub.help.
Potrivit juriștilor, participarea activă a poliției la lichidarea inactivității „poate reprezenta o amenințare suplimentară pentru familiile cu copii”.
Autoritățile belaruse luptă cu „paraziții sociali” de zece ani
Autoritățile belaruse luptă cu „paraziții sociali” de zece ani. La 2 aprilie 2015, în Republica Belarus a fost adoptat așa-numitul decret nr. 3 privind „paraziții sociali” (Cu privire la prevenirea dependenței sociale – n.red.).
Potrivit documentului, cei care au muncit mai puțin de 183 de zile pe parcursul unui an calendaristic trebuiau să plătească o taxă de 20 de unități de bază (echivalentul a aproximativ 200 de dolari la acea vreme – n.red.). De la taxa respectivă erau scutiți studenții la zi, soldații în termen, mamele care cresc copii sub șapte ani, cei care locuiesc în străinătate și alte câteva categorii.
După protestele din 2017, numite „marșurile paraziților sociali”, decretul a fost suspendat, iar taxa a fost înlocuită cu actualele prevederi. Persoanele care nu sunt implicate în economie pentru o perioadă îndelungată trebuie să plătească tarife majorate pentru unele servicii comunale. De asemenea, așa-numiții „paraziți sociali” nu pot beneficia de credite preferențiale sau subvenții pentru construcția, reconstrucția sau achiziția locuinței.
De asemenea, au fost adoptate modificări legislative care prevăd că un copil poate fi considerat în situație socială periculoasă, dacă ambii părinți sau unicul părinte nu muncesc sau nu au alte venituri legale de mai mult de trei luni.
Neimplicați în economie sunt considerați de autorități nu doar șomerii din Belarus, ci și cei care au petrecut mai mult de 30 de zile în străinătate, chiar și în scop de muncă sau studii. Excepție fac cei care lucrează în țările Uniunii Economice Eurasiatice (Rusia, Kazahstan, Armenia, Kârgâzstan), precum și cei plecați la tratament sau în delegație.
Listele celor considerați „paraziți sociali” în Belarus sunt extinse constant.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.