Acestea sunt câteva dintre modificările la Codul electoral care sunt înaintate autorităților spre aprobare de Comisia Electoral Centrală (CEC), transmite noi.md, citând agora.md.
În aprilie curent, CEC a adoptat hotărârea cu privire la înaintarea propunerilor de modificare a Codului electoral și a Legii privind partidele politice.
Una dintre schimbările propuse se referă la articolul care prevede că cetățenilor R. Moldova sub 18 ani, aflați sub tutelă, le este interzis să finanțeze sau să susțină material, sub orice formă, grupurile de inițiativă a campaniilor electorale. Mai cu seamă, excepție de la această regulă ar putea fi persoanele care au împlinit vârsta de 15 ani și „care sunt antrenați în prestarea serviciilor de voluntariat competitorului electoral, conform legii”.
Aceste potențiale ajustări au stârnit un val de reacții pe rețelele de socializare. Liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, spune că „Guvernarea PAS modifică legea pentru a implica copii minori de la 15 ani în campania electorală”, iar membrul MAN, Victor Pruteanu, declară că această schimbare este „o aberație”, pentru că „minorii nu trebuie să fie implicați în campaniile politice”.
De cealaltă parte, într-un răspuns, CEC menționează că tinerii de 15 ani, în conformitate cu prevederile legislației muncii, cu acordul părinților, pot fi angajați și în câmpul muncii. Din acest motiv, au fost formulate propuneri care le-ar permite să fie implicați în activități de voluntariat în interesul partidelor politice sau competitorilor electorali.
Comisia a atestat interpretări și clauze legislative diferite privind noțiunea de tânăr sau minor, posibilitatea acestora de a se implica în procesul politic și electoral, dar și obligația partidelor politice de a suporta cheltuieli din alocațiile de la bugetul de stat pentru implicarea tinerilor în procesul politic și electoral. Tocmai, pentru o claritate mai pronunțată și evitarea interpretărilor, au fost formulate propuneri care ar permite tinerilor de la 15 ani care, în conformitate cu prevederile legislației muncii, cu acordul părinților, pot fi angajați și în câmpul muncii, să fie implicați în activități de voluntariat în interesul partidelor politice sau competitorilor electorali. CEC respinge interpretările tendențioase și acuzațiile nefondate lansate în spațiul public de către unii actori politici.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.