Anunță o știre
+
Categorii
subiecte
Alegeri-2025
Criza gazelor
Bălți
Eurovision-2025
Inventatori din R. Moldova
Support
(+373) 22 888 002
info@point.md
Plasare de publicitate
(+373) 22 888 966
sales@simpals.com
Point.md logo

Bănci:

MDL
usd
17.149
eur
19.453
Main > novosti > politika > tenase problemy v reforme iustitsii sviazany s otsutstviem obshchestvennogo kontrolia nad vlast iu
Alegeri-2025
Știri: 47
Criza gazelor
Știri: 239
Bălți
Știri: 5534
Găgăuzia
Știri: 10621
Chișinău
Știri: 412
Nu războiului
Știri: 129
Transnistria
Știri: 34520
Ucraina-Rusia
Știri: 7479
Cutremure
Știri: 958
Limba rusă
Știri: 281
Știri pozitive
Știri: 1710
12 Aprilie 2025, 16:30
6 043
Copiază linkul
Link copiat

Tănase: Eșecurile în reforma justiției sunt legate de lipsa unui control public asupra autorităților

Eșecurile în reformarea sistemului de justiției se explică prin lipsa unui control public asupra autorităților. Declarația a fost făcută de fostul președinte al Curții Constituționale (CC), Alexandru Tănase.

Tănase: Eșecurile în reforma justiției sunt legate de lipsa unui control public asupra autorităților.
Tănase: Eșecurile în reforma justiției sunt legate de lipsa unui control public asupra autorităților.

„Într-un guvern de coaliție, partidele își monitorizează reciproc acțiunile, în timp ce atunci când puterea este concentrată în mâinile unei singure forțe politice, este nevoie de o supraveghere publică sporită”, a declarat Alexandru Tănase, fostul președinte al Curții Constituționale și jurist, la emisiunea „Новая неделя”, transmite tv8.md.

Ca exemplu, el a adus numirea Veronicăi Dragalin în funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție, subliniind că candidatura ei nu corespundea inițial cerințelor legale, întrucât nu a absolvit Institutul Național de Justiție.

„Această calificare nu exista. Și punct. Fără ea, nu este posibil să te angajezi în procuratură. Și nimic nu poate schimba acest lucru. Și totuși, a fost numită. A obiectat cineva? Nu! Toți au aplaudat”, a declarat Tănase.

El a mai amintit despre condițiile de muncă necorespunzătoare din cadrul Procuraturii Anticorupție și modificările ulterioare ale legislației, care au dus la retragerea atribuțiilor instituției în cazul dosarelor de corupție electorală.

„În mai anul trecut, Parlamentul a modificat legea și a luat de la Procuratura Anticorupție atribuțiile de a se ocupa de cazurile electorale, transferându-le la CNA. După scandalul cu Șor, toate acuzațiile au fost adresate într-un mod ciudat chiar Procuraturii Anticorupție.

Bine, v-ați certat de câteva ori între voi, dar totuși are un mandat imperativ de cinci ani, pe care nu-l poți întrerupe pur și simplu”, a subliniat Tănase.

Potrivit acestuia, mulți conducători ai procuraturii nu și-au finalizat mandatul conform legii, ceea ce indică asupra unei presiuni sistematice.

„Au invitat-o pe Dragalin și i-au spus că trebuie să plece, dar ea a refuzat. Toți au tăcut. Apoi au început să pună la cale reorganizarea a două procuraturi pentru a o elimina. Toți înțelegeau perfect de ce se întâmplă acest lucru și nu a fost nicio presiune asupra autorităților (...) Nu se poate proceda așa, este un precedent foarte periculos. Este complet inacceptabil”, a concluzionat Tănase.

Acum ne puteți urmări și pe TelegramFacebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.

Sursă
Ai găsit o greșeală în text? Selecteaz-o și apasăctrl + enter
Ai găsit o greșeală în text?Anunță-ne!