În declarațiile sale, Stamate insistă că procesul legislativ a fost complet transparent, legal, iar amendamentele vizate au fost propuse chiar de instituțiile care implementau legea, Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor, și au fost votate în Parlament în două lecturi, cu unanimitate, informează noi.md.
„Stimați cetățeni, dragi prieteni, în primul rând țin să vă mulțumesc tuturor și fiecăruia în parte pentru sutele de mesaje de susținere pe care le-am primit în ultimele zile. Ele au însemnat enorm pentru mine și mi-au dat puterea să continui. Așa cum știți, m-am poziționat mereu de partea dreptății, iar mulți dintre voi mi-au cerut în comentariile la postarea anterioară să-i explic contextul amendamentelor despre care s-a spus că ar fi fost introduse pe ascuns, astfel încât am decis să fac acest video explicativ”, spune Stamate.
Deputata explică faptul că legea amnistiei avea ca scop să ofere o șansă tuturor categoriilor de condamnați, cu accent pe categoriile vulnerabile, femei însărcinate, mame cu copii mici, victime ale violenței domestice sau tinere implicate în cazuri de videochat.
„Da, legea se aplică inclusiv și deținuților pe viață, însă trebuie să reamintim că codul, în vigoare până în anul 2002, deci codul penal sovietic, era mult mai dur și prevedea detenție pe viață chiar și pentru infracțiuni unice. Mulți dintre acești condamnați au acum peste 70 de ani și au executat deja peste 30 de ani de pedeapsă”, a precizat Stamate în privința deținuților pe viață.
Ea a subliniat că eliberarea nu este automată, fiind necesară o propunere din partea administrației penitenciare și o decizie a instanței. Stamate a oferit și o cronologie a modificărilor legislative.
„Primul amendament datează din 1 iunie 2022 și a fost votat în Comisia Juridică la peste două luni, la 28 iulie 2022. Iar al doilea a fost înregistrat la 8 noiembrie 2022 și aprobat în Comisia Juridică la 17 noiembrie 2022 și ceva mai târziu în plen”, spune Stamate.
Deputata a explicat că a semnat amendamentele în mod asumat, iar toate documentele au fost publicate pe pagina Parlamentului și transmise comisiei juridice. Ea a respins ferm acuzațiile că amendamentele ar fi fost introduse pentru a favoriza persoane apropiate, menționând explicit cazul tatălui său.
„Tatăl meu a reprezentat doi deținuți din penitenciarul Rezina și foarte interesant lucru, ambii au fost refuzați de instanță la aplicarea amnistiei. Radulov, unul dintre ei, a fost într-adevăr eliberat, însă în momentul în care era reprezentat de un alt avocat și nu în baza legii amnistiei, ci în baza prevederii existente în codul penal”, a declarat deputata.
Stamate a cerut public o anchetă minuțioasă privind modul în care a fost aplicată legea de către instanțe și administrația penitenciarelor, subliniind că există cazuri în care persoane cu un profil problematic au fost eliberate în baza altor prevederi legale, nu a legii amnistiei.
Ea a criticat de asemenea presa și politicienii pentru propagarea unor informații false.
„Mulți dintre voi fie au fost induși în eroare, fie ați făcut-o intenționat sau neintenționat, dar ați promovat informație falsă. Iar această informație mi-a lezat onoarea și demnitatea mea și a tatălui meu. (…) Vă rog respectuos să utilizați acest videou sau capturi în acest videou pentru a dezminți informația prezentată anterior”, a adăugat Stamate.
În final, deputata a afirmat că va coopera deplin cu instituțiile abilitate și și-a exprimat dorința ca adevărul să iasă la iveală.
Menționăm că Olesea Stamate a fost exclusă pe 4 aprilie din Partidul Acțiune și Solidaritate, iar formațiunea îi cere să-și depună și mandatul de deputat. Se întâmplă după ce modificările aduse Legii Amnistiei au dus la eliberarea din închisoare a unor persoane condamnate pe viață pentru infracțiuni foarte grave.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.