Anunță o știre
+
Categorii
subiecte
Alegeri-2025
Criza gazelor
Bălți
Eurovision-2025
Inventatori din R. Moldova
Support
(+373) 22 888 002
info@point.md
Plasare de publicitate
(+373) 22 888 966
sales@simpals.com
Point.md logo

Bănci:

MDL
usd
17.226
eur
19.445
Main > novosti > obschestvo > vsm trebuet proverki reshenii o pomilovanii osuzhdennykh na pozhiznennoe zakliuchenie
Alegeri-2025
Știri: 47
Criza gazelor
Știri: 239
Bălți
Știri: 5535
Găgăuzia
Știri: 10622
Chișinău
Știri: 417
Nu războiului
Știri: 129
Transnistria
Știri: 34522
Ucraina-Rusia
Știri: 7485
Cutremure
Știri: 959
Limba rusă
Știri: 281
Știri pozitive
Știri: 1710
9 Aprilie 2025, 20:45
6 284
Copiază linkul
Link copiat

CSM cere verificarea hotărârilor privind amnistierea condamnaților pe viață

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat o analiză privind aplicarea Legii nr. 243/2021, care prevede acordarea amnistiei cu ocazia a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, inclusiv în cazul condamnaților la detențiune pe viață.

CSM cere verificarea hotărârilor privind amnistierea condamnaților pe viață.
CSM cere verificarea hotărârilor privind amnistierea condamnaților pe viață.

Potrivit instituției, aplicarea acestei legi a fost complexă și a stârnit numeroase controverse juridice, scrie noi.md.

După adoptarea legii, mai multe autorități publice și persoane condamnate au sesizat CSM și Inspecția Judiciară, acuzând unii judecători că nu ar fi aplicat legea corespunzător. În anii 2022–2023, Inspecția a înregistrat un număr mare de asemenea sesizări, însă toate au fost respinse ca inadmisibile.

În paralel, judecătorii au ridicat mai multe excepții de neconstituționalitate, însă toate au fost respinse de Curtea Constituțională.

Pe 10 noiembrie 2023, CSM a organizat o ședință de lucru cu participarea Ministerului Justiției, a Procuraturii Generale, ANP și a instanțelor, unde s-a discutat aplicarea legii în cazul persoanelor condamnate pe viață. Judecătorii au subliniat că, prin comutarea pedepsei, condamnații își schimbă statutul juridic, ceea ce permite examinarea cererilor de liberare condiționată, în baza comportamentului și a termenului executat.

CSM recunoaște că aplicarea legii a fost o provocare pentru sistemul judiciar, din cauza diversității cazurilor și lipsei unor reglementări clare privind executarea pedepselor comutate. În acest sens, instituția reamintește că responsabilitatea pentru cadrul normativ revine legislativului.

Situația la Penitenciarul nr. 17 

Până în prezent, din cele 77 de demersuri formulate de Penitenciarul nr. 17: 

  • 15 au fost admise; 
  • 36 au fost respinse definitiv; 
  • restul sunt în curs de examinare.

Exemple relevante:

  • Radulov Iurie: Pedeapsa de detențiune pe viață a fost comutată, iar cererea de liberare condiționată a fost admisă după executarea a peste 25 de ani de detenție; 
  • Spătari Dumitru: Pedeapsa pe viață a fost înlocuită cu 20 de ani de închisoare. Ulterior, instanța a dispus eliberarea acestuia și aplicarea unei munci neremunerate în folosul comunității; 
  • Glec Alexandru: După mai multe recursuri, pedeapsa pe viață a fost comutată la 30 de ani de detenție. La începutul anului 2025, a fost eliberat condiționat; 
  • Sinigur Alexandr: Inițial respins, dosarul său a fost reevaluat și pedeapsa i-a fost redusă la 30 de ani. Deși instanța de fond a aprobat liberarea condiționată, Curtea de Apel Nord a anulat decizia și a respins cererea.

În urma acestor evoluții, CSM a dispus ca Inspecția Judiciară să revizuiască toate hotărârile pronunțate în baza Legii nr. 243/2021, pentru a stabili justificările aplicării sau respingerii amnistiei în fiecare caz.

Acum ne puteți urmări și pe TelegramFacebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.

Sursă
Ai găsit o greșeală în text? Selecteaz-o și apasăctrl + enter
Ai găsit o greșeală în text?Anunță-ne!