Anunță o știre
+
Categorii
subiecte
Alegeri-2025
Criza gazelor
Bălți
Eurovision-2025
Inventatori din R. Moldova
Support
(+373) 22 888 002
info@point.md
Plasare de publicitate
(+373) 22 888 966
sales@simpals.com
Point.md logo

Bănci:

MDL
usd
17.564
eur
19.468
Main > novosti > obschestvo > vsm novye pravila ne ogranichivaiut pressu a uporiadochivaiut dostup v sud
Alegeri-2025
Știri: 47
Criza gazelor
Știri: 239
Bălți
Știri: 5536
Găgăuzia
Știri: 10623
Chișinău
Știri: 423
Nu războiului
Știri: 129
Transnistria
Știri: 34526
Ucraina-Rusia
Știri: 7487
Cutremure
Știri: 959
Limba rusă
Știri: 281
Știri pozitive
Știri: 1710
18 Aprilie 2025, 09:36
3 541
Copiază linkul
Link copiat

CSM: Noile reguli nu limitează presa, ci reglementează accesul în instanțe

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se află în centrul unei controverse publice după aprobarea unui nou regulament-cadru privind accesul în sediile instanțelor de judecată.

CSM: Noile reguli nu limitează presa, ci reglementează accesul în instanțe.
CSM: Noile reguli nu limitează presa, ci reglementează accesul în instanțe.

Documentul, adoptat în ședința din 8 aprilie 2025, are ca scop, potrivit declarațiilor CSM, asigurarea securității participanților și solemnitatea ședințelor de judecată. Cu toate acestea, noile prevederi au stârnit critici dure din partea jurnaliștilor și organizațiilor mass-media, transmite rupor.md.

CSM susține că regulile nu restricționează accesul presei, ci îl clarifică pentru a preveni cazuri de hărțuire și haos în săli. Instituția afirmă că regulile protejează atât personalul instanțelor, cât și părțile implicate în procese, iar solicitarea prealabilă de acces nu este o formă de cenzură, ci o măsură de organizare eficientă și siguranță.

„Regulamentul nu blochează accesul reprezentanților mass-media, dimpotrivă, le oferă un tratament privilegiat. Dreptul de a face înregistrări audio și video în timpul ședințelor aparține doar presei, conform normelor procesuale”, se arată în răspunsul oficial al CSM către jurnaliști.

Mai multe organizații media au condamnat public documentul, catalogându-l drept „ofensator” și „nejustificat”. Într-o declarație comună, acestea solicită anularea imediată a hotărârii și reluarea unui proces real de consultare publică cu implicarea experților în domeniu.

Mass-media critică și lipsa de transparență în adoptarea actului, susținând că varianta finală nu a fost supusă unor consultări autentice. Potrivit Ioanei Chironeț, membră a CSM, regulamentul a fost coordonat cu instanțele și publicat pe site-ul instituției. Totuși, Centrul pentru Jurnalism Independent a remarcat că documentul a fost plasat într-o secțiune mai puțin vizibilă, limitând accesul publicului și al părților interesate.

Deși regulamentul nu a fost încă publicat în „Monitorul Oficial” și deci nu este în vigoare, au fost semnalate cazuri în care jurnaliștii au fost refuzați la ședințe publice, judecătorii invocând prevederile acestui act.

Acum ne puteți urmări și pe TelegramFacebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.

Sursă
Ai găsit o greșeală în text? Selecteaz-o și apasăctrl + enter
Ai găsit o greșeală în text?Anunță-ne!