Anunță o știre
+
Categorii
subiecte
Alegeri-2025
Criza gazelor
Bălți
Eurovision-2025
Inventatori din R. Moldova
Support
(+373) 22 888 002
info@point.md
Plasare de publicitate
(+373) 22 888 966
sales@simpals.com
Point.md logo

Bănci:

MDL
usd
17.201
eur
19.492
Main > novosti > obschestvo > v moldove stanovitsia populiarnym domashnii khleb na zakvaske bez drozhzhei
Alegeri-2025
Știri: 47
Criza gazelor
Știri: 239
Bălți
Știri: 5534
Găgăuzia
Știri: 10621
Chișinău
Știri: 410
Nu războiului
Știri: 129
Transnistria
Știri: 34518
Ucraina-Rusia
Știri: 7479
Cutremure
Știri: 958
Limba rusă
Știri: 281
Știri pozitive
Știri: 1710
27 Februarie 2025, 07:27
13 666
Copiază linkul
Link copiat

Pâinea de casă cu maia, fără drojdie, devine populară în Moldova

Deși vitrinele magazinelor sunt doldora cu diferite tipuri de pâine, în ultimii ani, tot mai multe gospodine aleg să revină la tradiția coacerii pâinii acasă, pâinea cu maia fiind dintre cele mai populare.

Pâinea de casă cu maia, fără drojdie, devine populară în Moldova.
Pâinea de casă cu maia, fără drojdie, devine populară în Moldova.

Acum cinci ani, în timpul pandemiei de COVID-19, jurnalista Dina Zaiaț și a descoperit o nouă pasiune, cea de a coace pâine tradițională, gustoasă și sănătoasă, așa cum pe timpuri o preparau bunicii. Pâine cu maia, fără drojdie din comerț. Nu este deloc simplu, întrucât procesul poate dura între 12 și 24 de ore. Iar pregătirea maiei ajunge și la șapte zile, relatează tv8.md.

„Maiaua se dublează în volum, noi trebuie să o folosim când ea este la punctul ei maxim de creștere și asta de regulă este dublarea. Este maia care se triplează în volum, dar asta e destul de rar”, spune Diana.

În ultimii ani, pâinea cu maia a revenit tot mai mult în atenția celor pasionați de alimentație sănătoasă și tradițională.

„Ea are un set de beneficii. Pâinea asta are un indice glicemic mic, nu ridică insulina, două feliuțe dimineața și tu ești sătul toată ziua, este unicul aluat care este recomandat de nutriționiști în diete. Bine, dacă mănânci o pâine întreagă cu unt înainte de somn, nu o să slăbești, dar în general poți să slăbești, eu am slăbit 10 kilograme cu această pâine”, a menționat, Dina Zaiaț.

Dina încearcă să transmită această pasiune, de copt cu maia, și altor gospodine care vor să facă pâine de casă.

Pâinea cu maia a fost alimentul de bază al multor comunități din întreaga lume, înainte de apariția drojdiei comerciale. Aceasta este obținută printr-un proces de fermentare care folosește lactobacilaceae sălbatice și drojdie. Gustul său ușor acru și proprietățile sale de conservare o fac delicioasă și hrănitoare, iar consumul său este benefic pentru sănătate.

Acum ne puteți urmări și pe TelegramFacebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.

Sursă
Ai găsit o greșeală în text? Selecteaz-o și apasăctrl + enter
Ai găsit o greșeală în text?Anunță-ne!