Acum cinci ani, în timpul pandemiei de COVID-19, jurnalista Dina Zaiaț și a descoperit o nouă pasiune, cea de a coace pâine tradițională, gustoasă și sănătoasă, așa cum pe timpuri o preparau bunicii. Pâine cu maia, fără drojdie din comerț. Nu este deloc simplu, întrucât procesul poate dura între 12 și 24 de ore. Iar pregătirea maiei ajunge și la șapte zile, relatează tv8.md.
„Maiaua se dublează în volum, noi trebuie să o folosim când ea este la punctul ei maxim de creștere și asta de regulă este dublarea. Este maia care se triplează în volum, dar asta e destul de rar”, spune Diana.
În ultimii ani, pâinea cu maia a revenit tot mai mult în atenția celor pasionați de alimentație sănătoasă și tradițională.
„Ea are un set de beneficii. Pâinea asta are un indice glicemic mic, nu ridică insulina, două feliuțe dimineața și tu ești sătul toată ziua, este unicul aluat care este recomandat de nutriționiști în diete. Bine, dacă mănânci o pâine întreagă cu unt înainte de somn, nu o să slăbești, dar în general poți să slăbești, eu am slăbit 10 kilograme cu această pâine”, a menționat, Dina Zaiaț.
Dina încearcă să transmită această pasiune, de copt cu maia, și altor gospodine care vor să facă pâine de casă.
Pâinea cu maia a fost alimentul de bază al multor comunități din întreaga lume, înainte de apariția drojdiei comerciale. Aceasta este obținută printr-un proces de fermentare care folosește lactobacilaceae sălbatice și drojdie. Gustul său ușor acru și proprietățile sale de conservare o fac delicioasă și hrănitoare, iar consumul său este benefic pentru sănătate.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.