Anunță o știre
+
Categorii
subiecte
Criza gazelor
Alegeri-2025
Bălți
Inventatori din R. Moldova
Prețurile la carburanți
Support
(+373) 22 888 002
info@point.md
Plasare de publicitate
(+373) 22 888 966
sales@simpals.com
Point.md logo

Bănci:

MDL
usd
17.626
eur
19.517
Main > novosti > obschestvo > v moldove prinimaiutsia mery po bor be s iashchurom
Criza gazelor
Știri: 236
Alegeri-2025
Știri: 36
Bălți
Știri: 5527
Găgăuzia
Știri: 10606
Chișinău
Știri: 390
Nu războiului
Știri: 129
Transnistria
Știri: 34490
Ucraina-Rusia
Știri: 7427
Cutremure
Știri: 947
Limba rusă
Știri: 281
Știri pozitive
Știri: 1710
2 Aprilie 2025, 09:02
7 140
Copiază linkul
Link copiat

Moldova ia măsuri contra febrei aftoase

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță măsuri stricte pentru protejarea sectorului zootehnic din Moldova, din cauza focarelor de febră aftoasă din regiune.

Moldova ia măsuri contra febrei aftoase.
Moldova ia măsuri contra febrei aftoase.

Astfel, ANSA a restricționat importul de animale susceptibile la acest virus din Slovacia, după confirmarea a șase focare în această țară, și a impus reguli stricte pentru importurile din Ungaria, permițându-le doar din zonele neafectate, transmite ipn.md.

Febra aftoasă este o boală virală contagioasă și reprezintă un risc major pentru sectorul agricol, afectând în principal bovinele, ovinele, caprinele și porcinele. Deși nu îi afectează pe oameni, virusul se transmite rapid prin contact direct între animale și le poate aduce pierderi semnificative fermierilor.

În context, ANSA a demarat și o serie de instruiri pentru medicii veterinari, felcerii și fermierii din toate raioanele. Aceștia sunt învățați cum să identifice simptomele și ce măsuri să întreprindă. În plus, autoritățile solicită fermierilor și proprietarilor de animale să colaboreze activ în această perioadă, identificând și raportând orice caz de îmbolnăvire.

Pentru a preveni răspândirea virusului, ANSA îndeamnă toți cetățenii care revin în Moldova să evite achiziționarea de produse alimentare de origine animală, provenite din regiunile afectate, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse la graniță, pentru a evita riscul de contaminare.

Ultimul caz de febră aftoasă în Moldova a fost în 1982, iar din 2008 țara are statut de zonă liberă, recunoscut oficial de Organizația mondială a sănătății animalelor.

Acum ne puteți urmări și pe TelegramFacebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.

Sursă
Ai găsit o greșeală în text? Selecteaz-o și apasăctrl + enter
Ai găsit o greșeală în text?Anunță-ne!