Anunță o știre
+
Categorii
subiecte
Alegeri-2025
Criza gazelor
Bălți
Eurovision-2025
Inventatori din R. Moldova
Support
(+373) 22 888 002
info@point.md
Plasare de publicitate
(+373) 22 888 966
sales@simpals.com
Point.md logo

Bănci:

MDL
usd
17.501
eur
19.433
Main > novosti > obschestvo > v moldove bolee 18 000 detei nakhodiatsia pod vremennoi opekoi iz za ot ezda roditelei
Alegeri-2025
Știri: 50
Criza gazelor
Știri: 239
Bălți
Știri: 5539
Eurovision-2025
Știri: 10
Găgăuzia
Știri: 10624
Chișinău
Știri: 427
Nu războiului
Știri: 129
Transnistria
Știri: 34528
Ucraina-Rusia
Știri: 7496
Cutremure
Știri: 960
Limba rusă
Știri: 281
Știri pozitive
Știri: 1710
11 Aprilie 2025, 18:15
5 011
Copiază linkul
Link copiat

Peste 18.000 de copii se află temporar sub tutelă în timp ce părinții lor sunt plecați peste hotare

Amenzile pentru părinții care pleacă peste hotare mai mult de două luni fără a asigura supravegherea copiilor rămași acasă ar putea fi majorate de la 750 de lei, cât este în prezent, până la 5.000 de lei.

Peste 18.000 de copii se află temporar sub tutelă în timp ce părinții lor sunt plecați peste hotare.
Peste 18.000 de copii se află temporar sub tutelă în timp ce părinții lor sunt plecați peste hotare.

Un grup de deputați din majoritatea parlamentară propune modificări la Codul contravențional în acest sens. Asistenții sociali susțin că o astfel de lege ar putea avea un impact pozitiv, responsabilizând, pe de o parte, părinții, iar pe de altă parte, oferind copiilor un grad mai mare de protecție și siguranță, transmite radiomoldova.md.

În comuna Chetrosu din raionul Anenii Noi, doar 16 copii au rămas în grija rudelor, după ce părinții au plecat peste hotare. Potrivit asistentei sociale din localitate, Ecaterina Gorgan, numărul minorilor aflați fără tutelă este în scădere, semn că tot mai mulți părinți conștientizează importanța desemnării legale a unui tutore. Ea menționează că au existat și situații în care bunicii nu știau că au nevoie de o procură sau de custodie legală pentru a îngriji nepoții, însă după ce au fost informați, au revenit pentru a perfecta actele necesare.

„Nu e ca în anii precedenți, acum avem doar 16 copii. Părinții, înainte să plece, vin și fac custodia – lucru care îi face și pe ei mai liniștiți, că știu că au lăsat copiii în grija cuiva cu acte în regulă. (…) Părintele nu pleacă pentru că vrea, ci pentru că e obligat de situația financiară. Nu sunt de acord cu amenzi pentru bunici sau părinți. Important este să fie informat și copilul să rămână în grija cuiva de încredere”, menționează Ecaterina Gorgan.

La nivel raional, se observă o tendință de responsabilizare în ceea ce privește asigurarea custodiei legale a copiilor, susține secretara Comisiei medicină și asistență socială din cadrul Consiliului raional Anenii Noi, Ira Munteanu. Totuși, potrivit acesteia, în cele mai multe cazuri, minorii sunt lăsați în grija bunicilor, care, deși bine intenționați, nu reușesc mereu să gestioneze provocările care apar, în special legate de educația și supravegherea minorilor. Ira Munteanu atrage atenția și asupra cerințelor legale și administrative față de persoanele care au în grija lor minori.

„Custodii nu au întotdeauna drepturi legale pentru a lua decizii importante în numele copiilor, cum ar fi intervențiile medicale. Noi, ca structură, ducem o bază de date, gestionată în colaborare cu administrațiile publice locale, instituțiile de învățământ și Direcția Educație. De două ori pe an se actualizează liste cu situația familială a copiilor, inclusiv dacă sunt în custodie, tutelă sau în grija unui singur părinte”

Custodia temporară: ce prevede?

Potrivit legislației în vigoare, părinții care pleacă din localitate sau peste hotare pentru o perioadă mai mare de două luni și nu își pot exercita responsabilitățile legate de creșterea, îngrijirea și educația copilului, sunt obligați să depună o cerere la autoritatea tutelară locală. În astfel de cazuri, se instituie custodia temporară – o formă de protecție menită să asigure supravegherea legală a copilului pe durata absenței părinților.

Această măsură este gratuită și nu implică acordarea unor compensații financiare nici custodelui, nici copilului. Custodele devine responsabil legal pentru minor pe perioada custodiei, având obligația de a-i asigura bunăstarea. Totodată, părintele își păstrează statutul de reprezentant legal și continuă să dețină toate drepturile și obligațiile parentale.

Conform datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale, la 31 martie 2025, în evidența autorităților tutelare teritoriale se aflau 18.311 copii lăsați temporar în grija altor persoane, deoarece părinții lor se aflau în alte localități sau în străinătate pentru o perioadă mai mare de două luni.

Dintre aceștia, pentru 17.858 de copii a fost instituită oficial custodia temporară, prin desemnarea unui adult responsabil de îngrijirea minorului. Măsura garantează protecția copilului și asigură continuitatea îngrijirii în condiții legale.

Acum ne puteți urmări și pe TelegramFacebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.

Ai găsit o greșeală în text? Selecteaz-o și apasăctrl + enter
Ai găsit o greșeală în text?Anunță-ne!