Startul construcției va fi dat la ora 12:00 în Piața Independenței din Ungheni, iar la ora 15:30 vor demara lucrările de forare pe ambele maluri ale râului Prut, transmite infotag.md.
Începerea construcției este legată de o nouă aniversare a „Podului de Flori” – eveniment care a avut loc pe 6 mai 1990. În cadrul primului „Pod de Flori”, locuitorilor din România li s-a permis să treacă Prutul spre RSS Moldovenească fără a prezenta documente. De-a lungul graniței de 700 de kilometri pe Prut au fost amenajate opt puncte de trecere a frontierei. La acțiune au participat aproximativ 1,2 milioane de persoane din ambele țări. În raionul Ungheni, în jur de 250.000 de oameni au traversat granița. După acest eveniment, procedura de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România a fost simplificată, deși sârma ghimpată de pe Prut a fost înlăturată abia în 2010.
Podul care va uni orașele Ungheni și Iași va fi primul pod rutier peste Prut construit în ultimii 60 de ani.
Secretarul de stat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din România, Irinel Scrioșteanu, a declarat că în prezent se poartă negocieri privind începerea lucrărilor la un punct vamal comun.
„Podul va putea fi folosit din prima zi, deoarece construim și drumurile de legătură, chiar dacă autostrada Unirii nu va fi gata simultan cu podul. Am început deja procedura de licitație pentru ultimele trei tronsoane de la Ungheni, ceea ce înseamnă că în curând vor începe lucrările la autostrada Unirii de la Târgu Neamț până la podul Ungheni, inclusiv nodul rutier care face legătura cu autostrada A7”, a declarat el într-un interviu pentru postul Moldova 1.
Potrivit lui, războiul din Ucraina și situația generală din regiune au accelerat decizia de a construi podul de la Ungheni.
„În această perioadă a fost foarte greu să gestionăm fluxurile de transport care traversau frontiera. Aceste dificultăți ne-au motivat și mai mult să construim acest pod. Avem 14 proiecte comune cu autoritățile Republicii Moldova – construcția a cinci poduri noi, reabilitarea tuturor celor existente care sunt folosite în prezent. Va fi un eveniment care va rămâne în memoria colectivă, pentru că acest pod simbolizează continuarea emoțiilor care vor duce la relații mai strânse între frați”, a spus Scrioșteanu, referindu-se la viitorul „Festival al Podului de Flori”.
Podul de la Ungheni va face parte din proiectul strategic al autostrăzii A8 Unirea, care va lega Târgu Mureș – Iași – Ungheni de frontiera cu Republica Moldova. Podul va avea o lungime de 261 de metri și va fi compus din două poduri paralele, fiecare cu două benzi pe sens și trotuare. Proiectul include și un punct comun de trecere a frontierei. Finanțarea, în valoare de peste 30 de milioane de euro, este asigurată din fonduri europene.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.