Potrivit diplomatului, în prezent între cele două țări sunt operate 17 zboruri pe săptămână, de cinci companii aeriene, inclusiv de transportatorul național israelian „El Al”. Asta înseamnă aproximativ trei zboruri pe zi, ceea ce reflectă cererea mare pentru această destinație, a subliniat Roitman în cadrul emisiunii „Новая неделя cu Anatolie Golea” de la TV8.
Unul dintre factorii-cheie, spune ambasadorul, este sentimentul de siguranță pe care îl au israelienii în Moldova.
„Israelienilor le place foarte mult Moldova. Un alt aspect important în alegerea destinației este dacă acolo zboară companiile naționale, iar acum sunt deja trei. Al doilea factor este siguranța. Contează și atitudinea generală față de evrei, față de israelieni. Vedem ce se întâmplă în lume – din păcate, există o creștere semnificativă a antisemitismului. La noi, din fericire, nu este cazul – aici se simt în siguranță. Iar numărul turiștilor este în creștere”, a declarat Roitman.
Pe lângă turismul obișnuit, crește și activitatea de afaceri și turismul medical, datorită diferențelor de preț la serviciile medicale dintre cele două țări.
În ceea ce privește călătoriile cetățenilor moldoveni în Israel, de la 1 ianuarie 2025 este în vigoare un sistem de înregistrare electronică prealabilă pentru cei care doresc să viziteze Israelul în scop turistic. Înregistrarea durează doar câteva minute, dar este contra cost – 125 de lei pentru doi ani. Fără această înregistrare, îmbarcarea în avion nu este posibilă.
Vizele de muncă rămân valabile – moldovenii care merg la muncă în Israel sunt scutiți de această înregistrare. Deschiderea Ambasadei Israelului la Chișinău va facilita procesul de obținere a vizelor, a mai precizat diplomatul.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.