Anunță o știre
+
Categorii
subiecte
Criza gazelor
Alegeri-2025
Bălți
Inventatori din R. Moldova
Prețurile la carburanți
Support
(+373) 22 888 002
info@point.md
Plasare de publicitate
(+373) 22 888 966
sales@simpals.com
Point.md logo

Bănci:

MDL
usd
17.566
eur
19.414
Main > novosti > obschestvo > minsel khoz na rynke dostatochno syr ia i tseny na miaso skoree vsego ne vyrastut
Criza gazelor
Știri: 234
Alegeri-2025
Știri: 34
Bălți
Știri: 5520
Găgăuzia
Știri: 10600
Chișinău
Știri: 381
Nu războiului
Știri: 129
Transnistria
Știri: 34469
Ucraina-Rusia
Știri: 7418
Cutremure
Știri: 946
Limba rusă
Știri: 281
Știri pozitive
Știri: 1710
27 Martie 2025, 07:22
5 131
Copiază linkul
Link copiat

Ministerul Agriculturii: Materie primă pe piață este suficientă, iar prețurile la carne cel mai probabil nu vor crește

Materie primă pe piață este suficientă, iar prețurile la carne cel mai probabil nu vor crește. Asigurările vin din partea ministrei Agriculturii, Ludmila Catlabuga, care a menționat miercuri dimineață că autoritățile monitorizează stocurile.

Ministerul Agriculturii: Materie primă pe piață este suficientă, iar prețurile la carne cel mai probabil nu vor crește.
Ministerul Agriculturii: Materie primă pe piață este suficientă, iar prețurile la carne cel mai probabil nu vor crește.

Comentariile vin în contextul în care mii de porci sunt sacrificați din cauza mai multor focare de pestă porcină africană. Iar, șeful Direcției politici în sectorul zootehnic a Ministerului Agriculturii, Valentin Roșca, a declarat într-un interviu la postul public de televiziune Moldova 1 că „avem o situație destul de tensionată, dar încă nu este o situație de panică”. Potrivit funcționarului, pentru a identifica cantitățile de carne de porc, autoritățile au avut discuții cu asociația de profil.

„Este cea mai mare asociație de crescători de porcine din Republica Moldova, care de fapt reprezintă majoritatea crescătorilor de porcine din țară. Mă refer la cei autorizați, inclusiv acele 14 ferme de tip industrial care produc carne de porc la nivel de țară”, a specificat Valentin Roșca.

Potrivit sursei citate, în urma discuțiilor s-a constatat faptul că piața internă este asigurată cu cantitățile de carne necesare.

„Am făcut o analiză pe următoarele patru săptămâni, reieșind din numărul de animale care sunt puse la creștere în prezent. Respectiv, crescătorii de porci din ferme pot pune la dispoziția abatoarelor peste 9.000 de capete de porcine pe săptămână, ceea ce corespunde la în jur de 3.200 - 3.300 de tone pe lună. Respectiv, sunt cantitățile similare celor care au fost sacrificate și până la situația în care am ajuns”, a explicat reprezentantul Ministerului Agriculturii.

Valentin Roșca spune că autoritățile de profil examinează și varianta importului de purcei mici „cu greutate de 25 kg, care peste trei luni de zile deja vor fi gata pentru sacrificare”. Totodată, este examinată și posibilitatea importului de animale vii în masă de abator, care „pot fi sacrificați chiar imediat după import” și, respectiv, „nu ar trebui să așteptăm o criză accentuată a cărnii de porc”.

„Prețurile în mod normal înregistrează o fluctuație, dar nu va fi o fluctuație foarte mare, deoarece avem așa o situație că, chiar până la o săptămână în urmă, când s-au înregistrat aceste cazuri de pestă porcină africană, fermierii din Republica Moldova aveau o suprapopulare. De la caz la caz, de la 15 până la 40% o suprapopulare, vom putea folosi aceste resurse pentru o acoperire a necesității, a golurilor provocate de virus”, a adăugat șeful Direcției politici în sectorul zootehnic.

Valentin Roșca spune că deocamdată rămân necunoscute căile de intrare a virusului în fermele de la Roșcani și Cimișeni.

„Sunt mai multe variante, poate fi prin intermediul muncitorilor care lucrează în ferme, poate fi prin intermediul furajelor care sunt recoltate. Dar noi cunoaștem că mistreții încă bântuie pe teritoriul Republicii Moldova, îi considerăm unul din principalii vectori de răspândire a virusului. Respectiv, cu aceste furaje putea intra virusul în fermă”, a explicat funcționarul.

Responsabilul de la Ministerul Agriculturii spune că este examinată și posibilitatea ca toate furajele să fie prelucrate termic înainte de a fi administrate animalelor, adăugând că „această metodă va aduce niște costuri suplimentare pentru crescătorii de porci din punct de vedere economic”.

Valentin Roșca a subliniat că „după ce se va finaliza procedura de nimicire a animalelor și de înhumare a lor cu siguranță nu va fi niciun fel de miros și niciun fel de disconfort pentru populația locală”.

Iar purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, actualizând informația privind focarele de pestă porcină africană, a declarat că „este o situație excepțională, dar sub control, iar securitatea alimentară nu este pusă în pericol”.

Acum ne puteți urmări și pe TelegramFacebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.

Ai găsit o greșeală în text? Selecteaz-o și apasăctrl + enter
Ai găsit o greșeală în text?Anunță-ne!