Anunță o știre
+
Categorii
subiecte
Criza gazelor
Alegeri-2025
Bălți
Inventatori din R. Moldova
Prețurile la carburanți
Support
(+373) 22 888 002
info@point.md
Plasare de publicitate
(+373) 22 888 966
sales@simpals.com
Point.md logo

Bănci:

MDL
usd
17.705
eur
19.523
Main > novosti > obschestvo > kishinevskie rynki zapolonil importnyi kartofel
Criza gazelor
Știri: 234
Alegeri-2025
Știri: 34
Bălți
Știri: 5520
Găgăuzia
Știri: 10600
Chișinău
Știri: 381
Nu războiului
Știri: 129
Transnistria
Știri: 34472
Ucraina-Rusia
Știri: 7419
Cutremure
Știri: 946
Limba rusă
Știri: 281
Știri pozitive
Știri: 1710
3 Aprilie 2025, 17:23
16 306
Copiază linkul
Link copiat

Piețele din Chișinău sunt pline de cartofi de import

Piețele din Chișinău sunt pline de cartofi de import. Pe cei moldovenești este destul de greu să-i găsești pe rafturi, iar prețul lor este de două ori mai mare decât cel al produsului adus din afară.

Piețele din Chișinău sunt pline de cartofi de import.
Piețele din Chișinău sunt pline de cartofi de import.

În ultimele săptămâni, cartofii s-au scumpit considerabil în Moldova. La Piața Centrală, vânzătorii spun că cei din Belarus sunt vânduți la prețul de 15 și 20 de lei pentru un kilogram. Prin comparație, cartofii moldovenești sunt de două ori mai scumpi, prețul ajungând și până la 40 de lei, transmite noi.md cu referire la canal5.

Majoritatea cumpărătorilor afirmă că ar prefera să achiziționeze produsul autohton, însă acesta este aproape inexistent pe rafturi. Iar cartofii moldovenești care sunt disponibili sunt de calitate scăzută și, în plus, prea scumpi.

În Moldova au rămas doar câțiva fermieri care mai cultivă cartofi, spun producătorii agricoli. Conform acestora, majoritatea celor care se ocupau cu legumele fie au falimentat și au plecat, fie au început să cultive alte plante.

„Cartoful care s-a produs în ultimii ani a fost într-un dezavantaj față de cartoful străin, nu după calitate, ci după preț. Sinecostul cartofului moldovenesc practic e mai mare ca sinecostul cartofului care se aduce peste hotare", spune Nicolae Sprîncean, fermier din raionul Cahul.

Agricultorii spun că situația actuală se poate schimba doar prin dezvoltarea unui sistem de irigație bine pus la punct, cu sprijin complet din partea statului. Altfel, toate produsele alimentare le vom aduce din străinătate.

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, a declarat că principala problemă este piața nereglementată a legumelor, în care, conform spuselor sale, statul nu poate interveni, precum și lipsa de coordonare între producători. Cu toate acestea, potrivit lui, această problemă ar trebui să fie rezolvată de asociațiile producătorilor, create anul trecut.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 2024, volumul producției agricole brute în gospodăriile din toate categoriile din Moldova a scăzut cu 14,6% față de 2023. În 2024, recolta de cartofi a scăzut cu 21,5% comparativ cu anul 2023. 

În medie, fiecare locuitor al Moldovei consumă anual aproximativ 110 kilograme de cartofi.

Acum ne puteți urmări și pe TelegramFacebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.

Sursă
Ai găsit o greșeală în text? Selecteaz-o și apasăctrl + enter
Ai găsit o greșeală în text?Anunță-ne!