Anunță o știre
+
Categorii
subiecte
Alegeri-2025
Criza gazelor
Bălți
Eurovision-2025
Inventatori din R. Moldova
Support
(+373) 22 888 002
info@point.md
Plasare de publicitate
(+373) 22 888 966
sales@simpals.com
Point.md logo

Bănci:

MDL
usd
17.224
eur
19.566
Main > novosti > obschestvo > glava gip o shtrafakh v 37 500 leev za prodazhu golosov ikh primeniaiut na osnove rezul tatov rassledovanii
Alegeri-2025
Știri: 38
Criza gazelor
Știri: 237
Bălți
Știri: 5528
Găgăuzia
Știri: 10612
Chișinău
Știri: 394
Nu războiului
Știri: 129
Transnistria
Știri: 34503
Ucraina-Rusia
Știri: 7447
Cutremure
Știri: 948
Limba rusă
Știri: 281
Știri pozitive
Știri: 1710
14 Aprilie 2025, 14:33
22 559
Copiază linkul
Link copiat

Șeful IGP, despre amenzile de 37.500 de lei pentru vânzarea voturilor: Se aplică în baza investigațiilor

Cetățenii care își vând votul riscă o amendă de până la 37.500 de lei. Acest lucru a fost confirmat de șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu.

Șeful IGP, despre amenzile de 37.500 de lei pentru vânzarea voturilor: Se aplică în baza investigațiilor.
Șeful IGP, despre amenzile de 37.500 de lei pentru vânzarea voturilor: Se aplică în baza investigațiilor.

În pofida sancțiunilor severe, rămâne neclar cum identifică autoritățile persoanele implicate în asemenea practici, având în vedere că, potrivit Constituției Republicii Moldova, exprimarea votului este secretă, transmite agora.md.

Tot mai mulți cetățeni susțin că au fost vizitați de Poliție acasă și amendați pentru presupusul „comerț electoral”. Potrivit lui Viorel Cernăuțeanu, aceste sancțiuni se aplică în urma unor investigații, nu în mod abuziv. Șeful IGP insistă că este vorba despre măsuri legale menite să combată corupția electorală.

„Da, este o amendă destul de usturătoare, dar am avertizat populația cu privire la responsabilitatea pe care o implică această faptă. Mulți dintre cei sancționați sunt, poate, cetățeni de bună credință care au fost manipulați sau induși în eroare. Important este ca acești oameni să colaboreze cu organele de drept”, a declarat șeful IGP.

Șeful Poliției îndeamnă insistent persoanele sancționate să ofere informații despre cei care le-au determinat să-și vândă votul, intermediari, organizatori sau alte persoane implicate în rețele de corupție electorală. În anumite cazuri, cetățenii care cooperează cu autoritățile pot fi scutiți de amenzi, cu condiția să nu mai repete asemenea acțiuni.

Conform legislației în vigoare, coruperea alegătorilor constituie o infracțiune gravă, iar autoritățile anunță intensificarea acțiunilor de anchetă în contextul alegerilor viitoare. IGP îndeamnă la vigilență și recomandă raportarea oricărei tentative de influențare ilegală a votului.

În septembrie a fost inițiat un dosar penal privind finanțarea ilegală a partidelor politice, grupurilor de inițiativă și concurenților electorali, precum și pentru spălare de bani comisă de un grup criminal organizat, în proporții deosebit de mari. Se presupune că mai mulți reprezentanți ai unor partide asociate cu Ilan Șor au primit plăți lunare pentru activitățile lor în favoarea acestor partide și pentru implicarea în corupția electorală în timpul alegerilor, dar și pentru participarea la mitinguri, flashmob-uri și proteste. Banii proveneau din surse dubioase și nu erau reflectați în evidențele contabile.

La începutul lunii octombrie, oamenii legii au declarat că doar în luna septembrie, din Rusia au fost transferați aproximativ 15 milioane de dolari pentru a convinge oamenii să spună „Nu” la referendumul privind aderarea la UE. Totodată, pe Telegram apăreau mesaje despre ce candidat la funcția de președinte trebuie votat. Procuratura Anticorupție investighează presupusele ilegalități în cadrul dosarului penal deschis pentru finanțare ilegală a partidelor politice și spălare de bani.

Acum ne puteți urmări și pe TelegramFacebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.

Sursă
Ai găsit o greșeală în text? Selecteaz-o și apasăctrl + enter
Ai găsit o greșeală în text?Anunță-ne!