În Rezervația biosferică radiologică și ecologică din Cernobîl, caii Przewalski trăiesc deja de un sfert de secol, dar abia în acest an cercetătorii au observat câteva exemplare hibrid, transmite unian.net.
Despre aceasta a vorbit cercetătorul rezervației din Cernobîl, Serghei Jila.
„Anul acesta au început să fie înregistrate câteva exemplare de origine hibridă în grupul de cai Przewalski din apropierea satului Zapolie. Caii se deosebesc bine de ceilalți prin dimensiunile mai mici ale dinților și maxilarelor. Hibrizii nu au „oglindă” albă pe bot”, a împărtășit cercetătorul.
El a adăugat că hibrizii au început deja să se înmulțească.
„Un armăsar a format un cuplu, care deja are un mânz din anul trecut. Iapa este însărcinată și anul acesta, iar în curând va apărea încă un urmaș hibrid”, a spus Jila.
Specialistul spune că apariția cailor Przewalski hibrizi a fost precedată de o poveste de dragoste dintre o iapă domesticită și un armăsar sălbatic. Iapa domesticită a fugit de la stăpâni și a format un cuplu cu alesul ei în apropierea satului abandonat Stecianka. „Din acea căsnicie au apărut exemplarele hibride”, a spus Jila.
El a povestit că hibrizii Przewalski au un aspect atractiv și seamănă cu caii autohtoni din Polesia. Totuși, potrivit cercetătorului, hibridizarea este un fenomen nedorit, deoarece amenință puritatea genetică a acestei specii rare, iar această problemă nu este valabilă doar pentru rezervația Cernobîl.
Caii Przewalski
Calul Przewalski este singura specie de cai sălbatici care a supraviețuit până în zilele noastre. Însă aceasta poate fi văzută doar în grădinile zoologice și rezervațiile naturale.
Caii Przewalski nu pot fi dresați. Aceștia au fost vânați pentru carne, ceea ce a dus în cele din urmă la exterminarea lor completă în sălbăticie.
În Rezervația Cernobîl, popularea acestui cal sălbatic a avut loc treptat, începând din 1998.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.