Iar pădurile bătrâne păstrează de 4-5 ori mai mult carbon în bazinele acvatice decât cele tinere, relatează gazeta.ru.
De obicei, atenția oamenilor de știință se concentrează asupra copacilor vii, care absorb activ dioxidul de carbon. Cu toate acestea, un nou studiu a arătat că și copacii morți, care cad în apă, joacă un rol important în ciclul carbonului. Din cauza ratei scăzute cu care lemnul se descompune sub apă, acest proces se poate întinde pe zeci de ani, ceea ce face din râuri „depozite naturale de carbon”.
Cercetătorii au măsurat stocurile de carbon din copacii căzuți în situri forestiere din New Hampshire și Adirondack din statul New York. S-a dovedit că, în pădurile vechi, cantitatea de carbon din lemnul aflat în bazinele acvatice era mult mai mare decât în pădurile obișnuite. În plus, acest stoc nu a făcut decât să crească în timp.
Descoperirile vor contribui la o mai bună evaluare a rolului ecosistemelor forestiere în combaterea schimbărilor climatice. Oamenii de știință subliniază că este important să se ia în considerare nu numai pădurile terestre, ci și interacțiunea acestora cu ecosistemele acvatice atunci când se planifică protecția naturii.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.