Rezultatele studiului au fost publicate în revista Circulation, scrie gazeta.ru.
Cercetările anterioare au arătat că, chiar și în absența antrenamentelor propriu-zise, oamenii își pot îmbunătăți sănătatea dacă efectuează regulat activități cotidiene „intense”. Printre acestea se numără curățenia, mersul la cumpărături sau grădinăritul. Oamenii de știință le numesc „activitate fizică întâmplătoare”.
În cadrul noului studiu, cercetătorii au analizat datele a peste 24.000 de persoane cu o vârstă medie de aproximativ 62 de ani. Informațiile despre voluntari au fost furnizate de Biobanca Marii Britanii, o importantă colecție de probe biologice umane.
Toți participanții la studiu și-au descris nivelul de activitate ca fiind scăzut. Pentru a confirma nivelul real de mobilitate, voluntarii au purtat accelerometre (dispozitive pentru monitorizarea mișcării) la încheieturi timp de șapte zile.
S-a constatat că, în cazul celor care dedicau măcar trei minute pe zi unei activități fizice moderate, riscul de infarct, accident vascular cerebral și alte boli cardiovasculare scădea semnificativ. În plus, sănătatea se îmbunătățea pe măsură ce durata și intensitatea acestor activități cotidiene creșteau. De asemenea, s-a observat că femeile erau mai implicate decât bărbații în activitatea fizică întâmplătoare.
Cercetătorii îndeamnă să nu fie subestimată importanța activităților casnice: gătitul, curățenia, grădinăritul și alte acțiuni de zi cu zi pot juca un rol-cheie în prevenirea bolilor de inimă odată cu înaintarea în vârstă.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.