Anunță o știre
+
Categorii
subiecte
Alegeri-2025
Criza gazelor
Bălți
Eurovision-2025
Inventatori din R. Moldova
Support
(+373) 22 888 002
info@point.md
Plasare de publicitate
(+373) 22 888 966
sales@simpals.com
Point.md logo

Bănci:

MDL
usd
17.186
eur
19.529
Main > novosti > nauka > tiul pany ne ediat uchenye predosteregaiut ot opasnogo trenda v tiktok
Alegeri-2025
Știri: 47
Criza gazelor
Știri: 239
Bălți
Știri: 5532
Găgăuzia
Știri: 10621
Chișinău
Știri: 410
Nu războiului
Știri: 129
Transnistria
Știri: 34517
Ucraina-Rusia
Știri: 7478
Cutremure
Știri: 958
Limba rusă
Știri: 281
Știri pozitive
Știri: 1710
11 Martie 2025, 14:00
10 999
Copiază linkul
Link copiat

Lalelele nu sunt comestibile: Oamenii de știință avertizează despre un trend periculos de pe TikTok

Pe rețelele sociale devin populare filmulețele în care fetele gustă primele flori de primăvară – lalelele. Totuși, medicii avertizează că acest lucru este periculos.

Lalelele nu sunt comestibile: Oamenii de știință avertizează despre un trend periculos de pe TikTok.
Lalelele nu sunt comestibile: Oamenii de știință avertizează despre un trend periculos de pe TikTok.

Trendul de a mânca flori câștigă teren pe TikTok. Utilizatorii rețelelor sociale încearcă în masă petalele de lalele în fața camerei și își împărtășesc impresiile. Cu toate acestea, medicii subliniază că acest trend este periculos, transmite focus.ua.

Trendul a apărut după 8 martie, când un număr mare de femei au primit buchete de lalele cadou.

Medicul alergolog Marina Borisuk spune că acest trend este periculos. În special, este riscant pentru persoanele alergice la polen. De asemenea, plantele crude pot provoca gastrită și probleme cu pancreasul.

Acum, unele clipuri video adună milioane de vizualizări, iar tot mai mulți utilizatori se alătură acestui trend. Femeile prăjesc flori sau le mănâncă pur și simplu.

Experții subliniază că este periculos să consumi lalele obișnuite. Biologul și botanistul Alexei Kovalenko spune că doar petalele lalelelor sunt comestibile, iar acestea erau de obicei folosite pentru decor, deoarece florile nu au o valoare gustativă semnificativă. Uneori, petalele sunt înmuiate într-un sirop dulce.

Staminele și pistilurile sunt îndepărtate înainte de a consuma floarea, deoarece părțile acesteia sunt greu digerate de organismul uman, iar ovarul poate conține substanțe toxice.

Cele mai toxice substanțe se află în bulbii plantei. Cu toate acestea, rădăcinile de lalea erau consumate în trecut. Acest obicei era răspândit în Olanda în timpul celui de-al Doilea Război Mondial din cauza crizei alimentare. Chiar și celebra actriță Audrey Hepburn a supraviețuit doar datorită bulbilor de flori.

Lalelele conțin substanțele tulipalina A și B și tulipozid. Acestea pot fi toxice pentru oameni, în special tulipalina A. Dacă ajung în organism, aceste substanțe pot provoca greață, amețeli sau chiar intoxicații severe.

Cele mai multe dintre aceste substanțe se găsesc în bulb, dar există și în partea verde a florii și pot fi prezente și în ovar. Este dificil de măsurat toxicitatea lalelelor, deoarece aceasta variază în funcție de soi și de condițiile de cultivare ale plantelor.

Botanistul Alexei Kovalenko recomandă să nu considerăm bulbii de lalele, tulpinile și frunzele, produse alimentare.

Acum ne puteți urmări și pe TelegramFacebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.

Sursă
Ai găsit o greșeală în text? Selecteaz-o și apasăctrl + enter
Ai găsit o greșeală în text?Anunță-ne!