În cadrul unui studiu desfășurat pe parcursul a 30 de ani, cercetătorii au identificat o legătură între un anumit stil alimentar și o îmbătrânire sănătoasă, atingerea vârstei de 70 de ani fără boli cronice grave, cu menținerea funcțiilor cognitive, a stabilității psihice și a mobilității fizice. Dintre peste 105.000 participanți, doar 10% au îndeplinit aceste criterii. Elementul comun a fost un regim alimentar bazat preponderent pe produse vegetale, cu un consum redus de alimente procesate și o utilizare moderată a produselor de origine animală, transmite nv.ua.
Potrivit studiului publicat în revista Nature Medicine, specialiștii au analizat respectarea de către participanți a mai multor diete sănătoase. Cel mai puternic efect asupra îmbătrânirii sănătoase l-a avut Indicele Alternativ al Alimentației Sănătoase (AHEI). Persoanele care au urmat strict acest plan au avut cu 86% mai multe șanse să ajungă la vârsta de 70 de ani în stare bună de sănătate și de 2,24 ori mai multe șanse să rămână sănătoase și la 75 de ani, comparativ cu cei care nu au respectat acest regim. Acest rezultat este semnificativ, având în vedere că patru din cinci persoane vârstnice suferă de două sau mai multe boli cronice, crescând riscul de deces prematur.
Cercetătorii subliniază că „diete bazate în principal pe produse vegetale, cu un adaos moderat de alimente animale sănătoase, sprijină o îmbătrânire sănătoasă pe toate planurile și ar trebui luate în considerare la actualizarea recomandărilor nutriționale”. AHEI s-a dovedit a avea cea mai strânsă legătură cu menținerea sănătății mentale și fizice.
Ce presupune AHEI?
Creat de specialiștii de la Harvard, acest model alimentar vizează reducerea riscului de boli cronice și se concentrează pe consumul de legume, fructe, cereale integrale, nuci și leguminoase, limitând produsele de origine animală și excluzând alimentele procesate și zaharoase, inclusiv sucurile.
Anterior, s-a demonstrat că dietele vegetale bogate în produse integrale au efecte benefice asupra sănătății. Așa-numitele „zone albastre”, regiuni cu cea mai mare speranță de viață, confirmă acest fapt. Locuitorii lor consumă în principal alimente simple și minim procesate. De exemplu, în Nicoya, Costa Rica, dieta tradițională este bazată pe dovlecei, porumb și fasole, cunoscuți drept „cele trei surori” ale bucătăriei locale.
Studiul a folosit date extinse din Nurses' Health Study și Health Professionals Follow-up Study și a monitorizat persoane cu vârste între 39 și 69 de ani de-a lungul a trei decenii. Rezultatele confirmă că nu este important doar să trăim mai mult, ci și să păstrăm o calitate ridicată a vieții la vârsta înaintată.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.