Anunță o știre
+
Categorii
subiecte
Alegeri-2025
Criza gazelor
Bălți
Eurovision-2025
Inventatori din R. Moldova
Support
(+373) 22 888 002
info@point.md
Plasare de publicitate
(+373) 22 888 966
sales@simpals.com
Point.md logo

Bănci:

MDL
usd
17.186
eur
19.529
Main > novosti > nauka > nazvan stil pitaniia kotorogo priderzhivalis liudi sokhranivshie zdorov e
Alegeri-2025
Știri: 47
Criza gazelor
Știri: 239
Bălți
Știri: 5532
Găgăuzia
Știri: 10621
Chișinău
Știri: 410
Nu războiului
Știri: 129
Transnistria
Știri: 34517
Ucraina-Rusia
Știri: 7479
Cutremure
Știri: 958
Limba rusă
Știri: 281
Știri pozitive
Știri: 1710
27 Aprilie 2025, 09:25
12 983
Copiază linkul
Link copiat

Care este stilul alimentar asociat cu menținerea sănătății la vârsta înaintată

Deși nu există o rețetă universală a longevității, anumite obiceiuri alimentare pot influența semnificativ modul în care îmbătrânim. Ceea ce punem în farfurie contează în mod special.

Care este stilul alimentar asociat cu menținerea sănătății la vârsta înaintată.
Care este stilul alimentar asociat cu menținerea sănătății la vârsta înaintată.

În cadrul unui studiu desfășurat pe parcursul a 30 de ani, cercetătorii au identificat o legătură între un anumit stil alimentar și o îmbătrânire sănătoasă, atingerea vârstei de 70 de ani fără boli cronice grave, cu menținerea funcțiilor cognitive, a stabilității psihice și a mobilității fizice. Dintre peste 105.000 participanți, doar 10% au îndeplinit aceste criterii. Elementul comun a fost un regim alimentar bazat preponderent pe produse vegetale, cu un consum redus de alimente procesate și o utilizare moderată a produselor de origine animală, transmite nv.ua.

Potrivit studiului publicat în revista Nature Medicine, specialiștii au analizat respectarea de către participanți a mai multor diete sănătoase. Cel mai puternic efect asupra îmbătrânirii sănătoase l-a avut Indicele Alternativ al Alimentației Sănătoase (AHEI). Persoanele care au urmat strict acest plan au avut cu 86% mai multe șanse să ajungă la vârsta de 70 de ani în stare bună de sănătate și de 2,24 ori mai multe șanse să rămână sănătoase și la 75 de ani, comparativ cu cei care nu au respectat acest regim. Acest rezultat este semnificativ, având în vedere că patru din cinci persoane vârstnice suferă de două sau mai multe boli cronice, crescând riscul de deces prematur.

Cercetătorii subliniază că „diete bazate în principal pe produse vegetale, cu un adaos moderat de alimente animale sănătoase, sprijină o îmbătrânire sănătoasă pe toate planurile și ar trebui luate în considerare la actualizarea recomandărilor nutriționale”. AHEI s-a dovedit a avea cea mai strânsă legătură cu menținerea sănătății mentale și fizice.

Ce presupune AHEI?

Creat de specialiștii de la Harvard, acest model alimentar vizează reducerea riscului de boli cronice și se concentrează pe consumul de legume, fructe, cereale integrale, nuci și leguminoase, limitând produsele de origine animală și excluzând alimentele procesate și zaharoase, inclusiv sucurile.

Anterior, s-a demonstrat că dietele vegetale bogate în produse integrale au efecte benefice asupra sănătății. Așa-numitele „zone albastre”, regiuni cu cea mai mare speranță de viață, confirmă acest fapt. Locuitorii lor consumă în principal alimente simple și minim procesate. De exemplu, în Nicoya, Costa Rica, dieta tradițională este bazată pe dovlecei, porumb și fasole, cunoscuți drept „cele trei surori” ale bucătăriei locale.

Studiul a folosit date extinse din Nurses' Health Study și Health Professionals Follow-up Study și a monitorizat persoane cu vârste între 39 și 69 de ani de-a lungul a trei decenii. Rezultatele confirmă că nu este important doar să trăim mai mult, ci și să păstrăm o calitate ridicată a vieții la vârsta înaintată.

Acum ne puteți urmări și pe TelegramFacebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.

Sursă
Ai găsit o greșeală în text? Selecteaz-o și apasăctrl + enter
Ai găsit o greșeală în text?Anunță-ne!