Studiul se bazează pe un fapt științific deja cunoscut, abuzul de alcool crește riscul de dezvoltare a cancerului și a bolilor cardiovasculare și reduce speranța de viață. Chiar și după încetarea consumului de alcool, efectele pot persista pe o perioadă lungă de timp. Cercetătorii au decis să verifice dacă activitatea fizică poate atenua acest impact, transmite gazeta.ru.
În cadrul experimentului, 37 de șoareci de laborator au fost împărțiți în patru grupuri, în funcție de stilul de viață: cu alcool și fără sport, cu alcool și sport, fără alcool și fără sport, fără alcool și cu sport. La vârsta de șase săptămâni (echivalentul vârstei de adult tânăr la oameni) - cercetătorii i-au determinat pe rozătoare să imite comportamentul „tipic tinerilor”, după care toate animalele au continuat să ducă un stil de viață normal până la sfârșitul duratei naturale de viață.
Rezultatele au arătat că șoarecii care consumau alcool și duceau un stil de viață sedentar aveau o durată de viață semnificativ mai scurtă. Totuși, la cei care combinau consumul de alcool cu activități fizice zilnice, acest indicator a fost comparabil cu grupul de control, care nu consumase niciodată alcool.
„Recomandăm tinerilor care consumă alcool să acorde atenție activității fizice aerobice regulate pentru a minimiza posibilele daune”, a precizat conducătorul studiului, Avery Tangem. „Exercițiile de acest tip au un efect benefic asupra organelor afectate de alcool – creier, ficat și mușchi.”
Cercetătorii au subliniat că datele obținute pot constitui baza pentru viitoare cercetări cu participanți umani. Autorii intenționează să efectueze experimente suplimentare pentru a studia efectul exercițiilor fizice în diferite perioade ale vieții.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.