Cauza viitoarei furtuni geomagnetice este o serie de erupții solare puternice înregistrate la sfârșitul lunii martie, informează ura.ru.
Activitatea solară la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie 2025
Sfârșitul primei luni de primăvară a anului 2025 a fost marcat de o explozie a activității solare de o amploare fără precedent. Soarele nostru s-a înfuriat literalmente, expulzând în spațiul cosmic cantități colosale de energie.
Potrivit specialiștilor de la IKI și ISZF RAN, doar în patru zile de la sfârșitul lunii martie au fost înregistrate mai mult de 50 de erupții solare de diferite intensități. Un eveniment deosebit de puternic a avut loc pe 28 martie la 18:21, ora Moscovei, când a fost înregistrată o erupție solară de clasa X, însoțită de o expulzare semnificativă de plasmă solară, care, din fericire pentru noi, nu a fost direcționată direct către Pământ.
Pe 30 martie 2025, specialiștii au înregistrat cinci erupții de intensitate moderată, de clasa M. Prima a fost înregistrată la 00:38, urmată de încă patru evenimente cu intensități între M1.4 și M1.9. La 31 martie, situația a continuat să evolueze, fiind detectate 23 de erupții noi. Deși majoritatea erau de clasa C, patru au atins nivelul M, care poate afecta comunicațiile radio și sistemele de navigație.
Prognoza furtunii geomagnetice din 5 aprilie 2025
Particulele încărcate eliberate de erupțiile din martie vor ajunge pe Pământ pe 5 aprilie, provocând perturbații geomagnetice. Potrivit prognozei Laboratorului de Astronomie Solară, sâmbătă se așteaptă o furtună geomagnetică de intensitate moderată, cu un indice Kp=5.
Analiza probabilistică arată că șansele ca Pământul să fie lovit de o furtună geomagnetică pe 5 aprilie sunt de 51%. În același timp, probabilitatea doar a perturbațiilor geomagnetice (fără a atinge nivelul unei furtuni) este de 35%, iar probabilitatea unei magneți de calm al magnetosferei este de doar 14%. Astfel, cu o probabilitate de 86%, planeta noastră va experimenta oscilații magnetice.
Prognoza pe oră indică faptul că furtuna geomagnetică va fi activă pe toată durata zilei de 5 aprilie, menținând un nivel stabil de Kp=5 pe toate intervalele de timp. Doar seara, pe 6 aprilie, indicele va începe să scadă la valoarea Kp=3, ceea ce corespunde unei furtuni geomagnetice slabe.
Valorile prognozate pentru alți indicatori importanți confirmă perturbațiile care urmează. Indicele geomagnetismului Ap, care caracterizează suplimentar intensitatea oscilațiilor magnetice, va ajunge pe 5 aprilie la valoarea 20, mult mai mare decât pe 4 aprilie (12) și 6 aprilie (10). Indicele radiațiilor solare F10.7 va atinge 165 de unități, indicând o activitate solară crescută a soarelui nostru.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.