Fluctuațiile meteorologice au devenit mai frecvente pe 60% din suprafața planetei în ultimele 50 de ani, iar până în anul 2100, frecvența acestora ar putea crește cu încă 6–8%, potrivit unui studiu publicat în Nature Communications, citat de snob.ru.
O echipă internațională de cercetători din China, SUA și Canada, condusă de profesorul Luo Ming de la Universitatea Sun Yat-sen, a ajuns la concluzia că schimbările bruște de temperatură, atât creșteri, cât și scăderi, au devenit mai frecvente pe aproape două treimi din suprafața Terrei. Climatologii au analizat date din perioada 1961–2023 privind variațiile zilnice de temperatură pe toate continentele. Pe baza acestor date, cercetătorii au elaborat un model climatic pentru a estima evoluțiile viitoare.
Potrivit prognozelor, dacă nivelul actual al emisiilor de CO₂ se menține, până în 2100 astfel de fluctuații ale vremii vor avea loc cu 6–8% mai des și vor fi cu 7% mai intense. Acest lucru va duce la o dublare a numărului de persoane expuse în mod regulat acestor „șocuri” termice. Modificările vor afecta în special țările cu infrastructură vulnerabilă. În regiunile din Africa subsahariană și în America Latină, numărul persoanelor afectate ar putea crește de 4–6 ori.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.