Anunță o știre
+
Categorii
subiecte
Alegeri-2025
Criza gazelor
Bălți
Eurovision-2025
Inventatori din R. Moldova
Support
(+373) 22 888 002
info@point.md
Plasare de publicitate
(+373) 22 888 966
sales@simpals.com
Point.md logo
Main > novosti > nauka > gubitel naia vlaga nazvany 5 tipov zabolevanii kotorymi mozhno zarazit sia cherez vodu
Alegeri-2025
Știri: 51
Criza gazelor
Știri: 240
Bălți
Știri: 5541
Eurovision-2025
Știri: 11
Găgăuzia
Știri: 10626
Chișinău
Știri: 430
Nu războiului
Știri: 129
Transnistria
Știri: 34529
Ucraina-Rusia
Știri: 7503
Cutremure
Știri: 960
Limba rusă
Știri: 281
Știri pozitive
Știri: 1710
9 Aprilie 2025, 21:00
5 172
Copiază linkul
Link copiat

Umiditatea este periculoasă: Cinci tipuri de boli care se pot transmite prin apă, identificate

Apa este sursa principală a vieții pe Pământ. Doar că în ea trăiesc nu doar organisme benefice, ci și purtători de boli grave. Pericolul nu amenință doar locuitorii țărilor calde.

Umiditatea este periculoasă: Cinci tipuri de boli care se pot transmite prin apă, identificate.
Umiditatea este periculoasă: Cinci tipuri de boli care se pot transmite prin apă, identificate.

Problema apei curate este mai acută în țările cu un nivel scăzut de trai și un acces redus la îngrijiri medicale, dar o serie de agenți patogeni periculoși se pot întâlni și în regiunea noastră, transmite vokrugsveta.ru.

Expertul Svetlana Cikiceva a vorbit despre ce boli pot fi contractate prin apă.

  • Infecții bacteriene. Acestea includ tifosul abdominal, dizenteria, paratifoasele A și B, escherichioza, salmoneloza, precum și holera. Unele dintre aceste boli afectează atât oamenii, cât și animalele, de exemplu, leptospiroza, tularemia și antraxul.
  • Infecții virale. În apă se poate contacta hepatita A și E, infecția cu enterovirus, gastroenterita adenovirusică și gastroenterita rotavirusică.
  • Infecții protozoare. Acestea sunt boli cauzate de microorganisme unicelulare. Printre cele mai cunoscute diagnostice se numără miobiaza, balanidioza și giardiaza.
  • Helmintiaze. Înotând în ape statice, cu apă bine încălzită, se pot contracta boli cauzate de helminți (sau, pe scurt, viermi). Cele mai răspândite sunt cercarioza (mâncărimea înotătorului), draconeloza sau rista, precum și ascarioza și strongiloidoza.
  • Boli transmise de țânțari. Apa este locul de trai și dezvoltare al țânțarilor, care transmit infecții grave, cum ar fi febra galbenă, febra West Nile, malaria, febra Zika și altele. Acestea sunt mai actuale pentru țările cu un climat mai cald.

Măsuri de precauție:

  • Se recomandă utilizarea doar a apei din surse sigure.
  • Dacă cineva merge într-un picnic sau într-o excursie, pentru băut, gătit și igienă este mai bine să folosească apă îmbuteliată. Dacă această posibilitate nu există, este absolut necesar ca apa provenită din surse deschise să fie fiartă. De obicei, sursele de apă potabilă sunt semnalizate pe hărțile topografice ale zonei.
  • Apa trebuie colectată cât mai sus pe cursul apei, mai ales dacă s-a observat că cineva a spălat sau a băut din apă sau dacă animalele au băut acolo. Pentru curățare, se pot utiliza filtre speciale de drumeție, dar chiar și după acestea, apa trebuie neapărat fiartă.
  • Este recomandat înotul doar în locuri verificate.
  • De obicei, locurile permise pentru înot sunt, de asemenea, semnalizate pe hărți, iar informațiile despre acestea pot fi găsite pe internet. Nu se recomandă înotul în lacuri mici și iazuri, mai ales în vreme caldă, când în apa stagnantă se înmulțesc activ microorganismele. Și, desigur, nu trebuie să se înghită apă atunci în timpul înotului.
  • Călătorind în străinătate, trebuie verificată situația epidemiologică.
  • Dacă cineva călătorește în țări unde există o situație nefavorabilă cu febra galbenă, holera, tifosul abdominal, hepatita A sau alte boli, este necesar să se vaccineze din timp împotriva acestor infecții și să evite contactul cu apa curgătoare și naturală locală. De asemenea, trebuie efectuată o asigurare pentru călătorii în străinătate, pentru a avea acces la îngrijiri medicale, dacă este necesar.

În cazul apariției unor simptome îngrijorătoare (febră, greață, diaree etc.), trebuie consultat imediat un medic.

Acum ne puteți urmări și pe TelegramFacebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.

Ai găsit o greșeală în text? Selecteaz-o și apasăctrl + enter
Ai găsit o greșeală în text?Anunță-ne!