Trump insistă asupra vânzării TikTok către un cumpărător american din cauza temerilor că autoritățile chineze ar putea influența algoritmii TikTok și obține acces la datele personale ale milioanelor de americani. Taxele vamale pentru mărfurile chinezești, în valoare de 34%, au fost impuse de Trump cu o zi înainte, pe 3 aprilie, și se adaugă la taxele vechi, astfel încât China va plăti cel puțin 54% pentru exportul de mărfuri în SUA, relatează theins.ru, citând ft.com.
„China, cel mai probabil, va spune: „Vom aproba tranzacția, dar poate veți face ceva cu taxele vamale”. Taxele ne oferă pârghii excelente pentru negocieri”, a declarat președintele SUA la bordul Air Force One.
Trump a mai spus că administrația este „foarte aproape” de un acord cu „câțiva investitori”, care va permite TikTok să continue să funcționeze în SUA. Congresul a adoptat anul trecut o lege care obligă ByteDance să vândă TikTok sau să se confrunte cu o interdicție totală a aplicației în țară. Termenul limită pentru vânzare expiră sâmbătă, 5 aprilie. Vicepreședintele JD Vance a declarat anterior, joi, pentru Fox News că tranzacția „va fi anunțată înainte de expirarea termenului”.
Casa Albă a purtat negocieri pe parcursul săptămânii pentru a stabili detaliile acordului, astfel încât acesta să fie acceptabil pentru republicani, ByteDance și Guvernul chinez fără aprobarea acestuia, tranzacția este imposibilă. Se ia în considerare opțiunea de separare a TikTok într-o entitate americană independentă, cu atragerea de noi investiții din SUA, pentru a reduce ponderea acționarilor chinezi.
Potrivit surselor, investitori precum Andreessen Horowitz, Blackstone, Silver Lake și alte mari fonduri vor primi aproximativ 50% din afacerea TikTok din SUA. Investitorii importanți existenți, General Atlantic, Susquehanna, KKR și Coatue, vor păstra 30%, iar ponderea ByteDance va fi de puțin sub 20% în conformitate cu cerințele legii care interzice unui „adversar străin” să controleze mai mult de o cincime din companie. De securitatea cibernetică se va ocupa Oracle.
Problema-cheie a tranzacției este controlul asupra algoritmului TikTok. Una dintre opțiunile analizate este ca ByteDance să continue să dezvolte și să întrețină algoritmul, iar structura americană să obțină acces la acesta printr-o licență. Totuși, susținătorii unei poziții dure față de China și unii juriști insistă că, pentru a respecta legea, algoritmul trebuie să fie complet sub controlul părții americane. Fostul congresman, acum secretar de stat, Marco Rubio, și consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, s-au opus anterior oricărui control din partea Chinei.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.