Agricultorii dau vina pe autorități pentru situația în care s-au pomenit, având în vedere că din 2022 magazinele nu mai sunt obligate să țină cont de legea care le obliga ca jumătate din mărfurile de pe rafturi să fie produse locale. De cealaltă parte, Ministerul Agriculturii le reproșează fermierilor că ar fi cazul mai întâi să găsească cumpărători și abia după să planifice și volumele de producție, relatează tv8.md.
După mai mulți ani de muncă peste hotare, în 2018, Nicolae Gherasim, din Negureni, raionul Telenești, a decis să revină acasă cu gândul să investească în agricultură. Spune că a avut multe provocări, dar niciuna pe măsura din acest an - să vândă doar jumătate din recolta de ceapă până la mijloc de primăvară. În timp ce în piețe și magazine, ceapa este vândută la prețuri ce variază între șapte și zece lei, fermierul spune că ar vinde-o de trei ori mai ieftin, doar că nu știe de cine să se mai roage.
Nicolae Gherasim crede că piața a fost inundată cu ceapă importată din țările vecine, unde costurile de producție sunt cu mult mai mici decât la noi. Lucrurile s-au complicat mult după vara anului 2022, când autoritățile au scutit magazinele de obligativitatea de a completa rafturile în proporție de 50 la sută cu produse fabricate în Republica Moldova.
Ministra Economiei a declarat că este la curent cu problema producătorilor de ceapă, sugerând că autoritățile au greșit atunci când le-au dat voie comercianților să umple rețele cu produse de import.
Reporterii TV8 au verificat proveniența cepei în două cele mai mari lanțuri de magazine alimentare din țară ca să constate că, totuși, ceapa pe care o au acum în vânzare este produsă în Republica Moldova. Statisticile oficiale arată o supraproducție de ceapă. În 2024, fermierii au recoltat peste 60.000 de tone, cu cel puțin 5.000 de tone peste consumul anual al țării. Ba mai mult, potrivit Ministerului Agriculturii, exporturile de ceapă au fost de 7.000 de tone, în timp ce importurile de doar 4.000 de tone.
Într-un comentariu trimis redacției TV8, comunicatorul Ministerului Agriculturii a precizat că una dintre cauzele principale pentru care unii producători agricoli nu reușesc să valorifice eficient marfa este lipsa unei planificări prealabile a vânzării și a contractelor semnate din timp cu unitățile de comerț.
Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.